úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V Přerově vznikne kruhový objezd za třicet milionů korun, zaplatí ho Ředitelství silnic a dálnic

Průjezd rušnou křižovatkou ulic Dluhonská a Polní v Přerově zlepší nový rondel za 30 milionů korun, jehož stavba má být zahájena příští rok. Okružní křižovatku zaplatí Ředitelství silnic a dálnic ČR a navazující trasy pro pěší a cyklisty by měly být v režii Přerova, řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Radní už podle Chalupové souhlasili s tím, aby z rozpočtu města bylo do nových chodníků a cyklostezky investováno 567.000 korun. Záměr ještě musí chválit zastupitelé. „Stavba této okružní křižovatky má pro dopravu v Přerově strategický význam. Bez ní se totiž nedá realizovat plánované mimoúrovňové křížení v Předmostí a tedy ani vnitřní průtah městem," uvedla Chalupová.

Okružní křižovatka elipsovitého tvaru se má stavět v letech 2019 až 2020. Bude mít výjezdy do ulic Tržní, Polní a Dluhonská. Samostatný výjezd povede i do areálu Celního úřadu a navržen je rovněž nový příjezd ke garážím za náhonem Strhanec. Podél rondelu má být i stezka dlouhá 118 metrů, která bude sloužit k bezpečnému přejezdu jak lidem jedoucím na kolech, tak pěším.

„Na jedné straně chceme nechat stávající chodník rozšířit na čtyři metry, aby tam byl umožněn nekolizní pohyb chodců i cyklistů. Bude vydlážděný a uložený do pískového lože," uvedl primátorův náměstek Pavel Košutek (ANO).

Legislativa podle Košutka neumožňuje, aby Ředitelství silnic a dálnic ČR financovalo nové stezky, takže pokud bude město trvat na chodníku pro smíšený provoz, musí jej i zaplatit. Zastupitelé budou o záměru hlasovat v srpnu.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky doprava, stavby, kruhový objezd, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.