pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Cesty kolem Olomouce patřily nádherným veteránům, jel se jubilejní 20. ročník Hanáckého okruhu

Silnice na střední Moravě dnes obsadila stovka automobilových a motocyklových veteránů vyrobených do roku 1939. Na jubilejní 20. sraz historických strojů s názvem Hanácký okruh vyjely posádky z celé republiky a také dvě ze Slovenska a jedna z Německa. Absolvovaly 90 kilometrů dlouhou trať se startem a cílem v Olomouci. Letos přijelo 90 automobilů a 22 motocyklů, řekl tajemník Středomoravského klubu automobilistů a motocyklistů Jiří Kohlíček.

Organizátorům a účastníkům motoristického setkání se podařilo v Olomouci a širokém okolí skvěle navodit prvorepublikovou atmosféru. Soutěžící dorazili v dobovém oblečení, které u pánů zahrnovalo slušivé obleky a kožené helmy, u dam šaty různých střihů, nezřídka doplněné klobouky. „Posádky se stylizují do dané doby, svůj koníček prožívají se vším všudy," uvedl Kohlíček.

Drtivou většinu startovního pole podle něj tvořily automobily a motocykly vyrobené mezi lety 1918 až 1939 v tehdejším Československu. Nejčastěji zastoupenou značkou byla Tatra s více než 20 stroji, následovaná vozy Aero, Zbrojovka Brno, Praga a Škoda. „Přijely i dva automobily Wikov vyrobené v Prostějově, které jsou poměrně vzácně vidět v jízdě. Ze zahraničních vozů jsme tu měli Mercedes 230 Packard nebo Ford T, vůbec nejstarším vozem byl americký Buick z roku 1908," řekl Kohlíček. Mezi motocykly dominovaly tuzemské značky Jawa a ČZ.

Ve startovním poli převažovaly smíšené posádky, nechyběla však ani jedna čistě dámská s vozem Aero 500. „Pak byly ženy za volantem ještě u dvou vozidel, řídily Tatru a Pragu Baby. Zvládají to i s automobily, které jsou starší než 80 let," uvedl Kohlíček.

Od rána mohli zájemci veterány obdivovat v olomouckých Smetanových sadech, odkud se kolem 10:30 posádky vydaly přes Hněvotín, Bystročice, Dubany, Charváty, Dub nad Moravou a Věrovany do Tovačova na Přerovsku, kde stroje jejich majitelé nechali znovu asi dvě hodiny vystavené. Odpoledne se s nimi přes Citov, Brodek u Přerova, Majetín, Velký Týnec, Přáslavice a Velkou Bystřici vrátili do Olomouce. Cíl byl tradičně na Horním náměstí.

Trasu okruhu pořadatelé každoročně mění, dodržují však zhruba stokilometrovou vzdálenost. V předchozích ročnících majitelé veteránů zavítali například na hrad Bouzov nebo do Náměště na Hané. Až na výjimky se vždy většina z nich bez zásadnějších potíží vrátila do cíle.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Hanácký okruh, veterání, doprava, sraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.