sobota 4. května 2024 Květoslav

Děti, studenti a senioři zaplatí v prostějovské MHD za jízdu dvě koruny. Senioři nad 70 let jezdí zdarma

Značná část obyvatel Prostějova bude od září cestovat městskou hromadnou dopravou s výraznou slevou. Levnější jízdné se týká dětí, studentů do 26 let a důchodců, kteří získají v městských autobusech slevu 75 procent, sdělila mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová. Radnice letos od začátku září do konce roku provozovateli MHD poskytne za tyto slevy dodatečnou finanční kompenzaci 406 589 korun. Děti do patnácti let, studenti do šestadvaceti let a důchodci do sedmdesáti let budou podle nové sazby za jízdu platit 2 koruny. Dospělí zaplatí devět korun a senioři nad sedmdesát let budou nadále jezdit zdarma.

Rozhodnutí magistrátu podle Gáborové navazuje na krok vlády, která už dřív oznámila, že děti, studenti a senioři mohou od září užívat s pětasedmdesátiprocentní slevou osobní železniční dopravu a příměstskou dopravu.

„Uvedené rozhodnutí vlády se týká pouze příměstské autobusové dopravy, ale vzhledem ke skutečnosti, že MHD v Prostějově je součástí Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, je vhodné, aby zůstal pro bezproblémové fungování integrace autobusové a vlakové dopravy zachován v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje jednotný tarif," uvedla Gáborová.

Podle prostějovské primátorky Aleny Raškové (ČSSD) má rozhodnutí radních i sociální aspekt. „Cestující, kterých se slevy týkají, patří do nízkopříjmových skupin obyvatelstva," uvedla Rašková. Dodala, že pro seniory nad 70 let je v Prostějově již několik let doprava zdarma.

Městskou hromadnou dopravu v Prostějově provozuje společnost FTL - First Transport Lines. Radnice letos firmě za prokazatelné ztráty v městské hromadné dopravě měla původně zaplatit necelých 26 milionů korun. Provozovatel MHD vypočítal, že nově zavedené slevy letos sníží tržby z jízdného o 406 589 korun. „O tuto částku je potřebné navýšit kompenzaci ztráty v MHD pro letošní rok," podotkla Gáborová.

Za jízdenku po městě nyní v Prostějově zaplatí dospělí devět korun, děti od šesti do 15 let platí čtyři koruny.

 

Autoři | Foto Facebook Dopraváček

Štítky doprava, MHD, ceny, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.