pátek 29. března 2024 Taťána

Řidiče v Přerově budou radary hlídat zkušebně od poloviny září, naostro od října

Tři přerovské místní části budou mít v příštích dnech u silnic nainstalovány radary, které začnou měřit rychlost projíždějících aut. Podle původních předpokladů měly být v provozu už o prázdninách, technické problémy ale zahájení měření posunuly do posledních letních dnů. Zkušební provoz má být spuštěn v sobotu 15. září a od 1. října už budou radary v ostrém provozu. Řidiči by měli sledovat rafičku tachometru při průjezdu Lověšicemi, Lýskami a Kozlovicemi.

Pořízení radarového měřiče odsouhlasili zastupitelé, kteří se tímto rozhodnutím rozhodli zlepšit bezpečnost v místech, kde řidiči velmi často drží nohu pevně na plynu. Měřící zařízení, které přišlo město na 2 miliony 272 tisíc korun, bude snímat registrační značky aut, které pojedou rychleji než 50 kilometrovou rychlostí.

Samotné měření bude záležitostí městské policie, přestupky ale už budou řešeny v rámci přerovského magistrátu. Úředníci, kteří dostali tuto oblast na starost, navštívili několik měst, kde už mají s radary zkušenosti – a čerpali z praxe kolegů, aby se vyvarovali případných chyb. „Byli jsme upozorněni především na to, že kvůli radarům je třeba úřad personálně posílit, protože podle předpokladů nám bude chodit až 150 oznámení denně – tedy 3 tisíce přestupků měsíčně. Přijali jsme proto na tuto práci šest úředníků. První tři nastoupili v červenci, další v srpnu. Zaučují se a za poměrně krátkou dobu už mají zkušenost s řešením 216 přestupků v dopravě, které museli projednat,“ řekl tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch. Od poloviny září pak začnou řešit výhradně přestupky, které zaznamenají radary – a po dvou zkušebních týdnech už začnou „bez pardonů“ rozdávat pokuty neukázněným řidičům, respektive provozovatelům aut zapsaných v registru silničních vozidel. „Výzvy budou odcházet takzvanou hybridní poštou přímo na adresy provozovatelů aut. Nebudeme zkoumat, kdo seděl za volantem, ale kdo je provozovatelem vozidla. Toho vyzveme k uhrazení určené částky – o body přitom nepřijde,“ nastínila Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Teprve v případě, že nebude zaplacena - a provozovatel ji nebude chtít uhradit třeba proto, že své auto svěřil jinému řidiči, přijde na řadu standardní přestupkové řízení. Všechny pokuty, které se vyberou, se následně stanou příjmem do kasy města.

Rychlost na třech komunikacích bude hlídat radarový měřič Ramer 10P, který je schopen zachytit rychlost aut, projíždějících v obou směrech. Stacionální měřič je odolný proti vandalismu, má dvouplášťové neprůstřelné provedení a umožňuje bezobslužný, plně automatický provoz.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj prerov.eu

Štítky radar, doprava, policie, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.