čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO: Arcidiecézní muzeum představí restaurovanou křížovou cestu z Orlice

Restaurované křížové cestě z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Orlici u Letohradu je zasvěcena první letošní výstava v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Unikátní obrazový soubor z dílny malíře Johanna Wenzla Bergla (1719-1789) byl v péči restaurátorů přes osm let. Obnovu posledních děl ze vzácného souboru maleb dokončili odborníci na konci loňského roku. Restaurovaná křížová cesta z Orlice je tak v Arcidiecézním muzeu k vidění v kompletní podobě vůbec poprvé. Novináře o tom dnes informovali zástupci muzea. Výstava potrvá do 19. května.

Na výstavě návštěvníci spatří dohromady 14 zastavení, k jednotlivým velkoformátovým obrazům je povedou šlápoty poutníka. „Restaurátoři Šárka a Petr Bergerovi restaurovali díla postupně, co dva roky to byl jeden obraz. Díla dostali do stavu, v jaké podobě je mohli vidět diváci v 18. století. Je to téměř zázrak, obrazy byly totiž před jejich zásahem v havarijním stavu," uvedla kurátorka výstavy Helena Zápalková.

Vzácný soubor vytvořil rodák ze Dvora Králové Johann Wenzel Bergl, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších vídeňských malířů pozdního baroka. Byl vyhledávaným tvůrcem závěsných obrazů a výjimečným freskařem. Podle spoluautora výstavy Petra Arijčuka je důvodem výstavy i letošní výročí 300 let od jeho narození. „Bergl je ve Vídni a Rakousku poměrně ctěn, lze ho v uvozovkách označit za dvorního malíře Marie Terezie. V Olomouci ho prezentujeme jako tvůrce olejomaleb, ve Vídni je ale znám především jako tvůrce nástěnných maleb," uvedl Arijčuk.

Restaurátoři na jednotlivých zastaveních odvedli podle odborníků obrovský kus práce. Na obrazech byly trhliny, stopy holubího trusu a na jejich stavu se podepsala i samotná instalace děl v kostele. Plátna o rozměrech 210 na 140 centimetrů dodal malíř do východních Čech ze svého vídeňského ateliéru pravděpodobně navinuté na transportní válec. „Napnutí pláten na dřevěné podrámy a osazení do ozdobných rámů se uskutečnilo až v kostele a bohužel ne zcela odborně. Velikost spodních rámů nekorespondovala s velikostí pláten, což ovlivnilo jejich stav do budoucna," dodala kurátorka.

Unikátní obrazový soubor namaloval Bergl pro kostel Nanebevzetí Panny Marie v Orlici, místní části Letohradu, v roce 1759. Podle dobových zpráv stálo 14 obrazů křížové cesty na svou dobu poměrně vysokou částku, uvedených 2000 zlatých však zahrnovalo pravděpodobně také pořízení bohatě řezaných a zlacených rámů. Díla návštěvníky zaujmou svou sugescí, expresí a dynamikou, která jim dodávají moderně působící výraz.

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky muzea, památky, církve, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.