úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Výstava na Helfštýně představí díla mistrů z Hefaistonu, který se na hradě koná každý rok

Hefaistonu, největšímu evropskému setkání uměleckých kovářů, bude zasvěcena letošní sezónní výstava na hradě Helfštýně na Přerovsku. Otevřena bude v polovině dubna a ponese název Héfaistovy vavříny. Představené exponáty budou pocházet přímo ze sbírek hradu, jde o díla mistrů černého řemesla z uplynulých ročníků, řekl kastelán hradu Jan Lauro. Všechny exponáty vznikly přímo na hradě při Hefaistonu, na který každoročně zamíří kolem 10.000 návštěvníků.

„Výstava nabídne desítky komorních umělecko - řemeslných artefaktů od předních českých i zahraničních kovářů a sochařů pracujících s kovem. Prostor vyplní především díla oceněná mezinárodní porotou Hefaistonu v kategorii Demonstrované práce," uvedl kastelán.

Výstava se zaměří na drobné kované plastiky, které vykovali u výhní přímo na hradě za posledních deset let čeští i zahraniční umělečtí kováři. při soutěžíche mají mistři kováři vymezený časový limit, v němž musí dílo dokončit. „Tato kategorie bývá samostatně hodnocena mezinárodní porotou. Protože takto oceněná díla ještě nebyla v úplnosti prezentována veřejnosti, vznikl ucelený výběr těch nejvýše hodnocených prací, který představíme pod názvem Héfaistovy vavříny," doplnil kastelán.

Mezi exponáty převažují podle Laura figurální práce, čistotu řemeslného provedení poodhalí také soubor abstraktních prací, některá díla jsou pojatá jako závěsné obrazy. „Mezi nejčastěji se opakující jména vystavujících kovářů se zařadila například dílna rodiny Stawaritschů, autorské duo Tomáš Gala a Libor Hajduček, kováři z Milostovic - Jan Balner, Jan Braunš, Ondřej Géla a Stanislav Holík nebo dvojice Jiří Němec s Jiřím Hausnerem," dodal kastelán.

Výstavu doprovodí také snímky fotografů Muzea Komenského v Přerově zachycují jednotlivé ročníku Hefaistonu. Zabírají mistry černého řemesla při výrobě, jsou mezi nimi i vzácné momentky.

Na středověkém hradě Helfštýně letos druhým rokem pokračuje rozsáhlá rekonstrukce renesančního paláce. Pro veřejnost tak bude Helfštýn i letos přístupný pouze od čtvrtka do neděle, důvodem jsou stavební práce. Zchátralý palác Helfštýna začali stavbaři opravovat předloni na podzim. Stát to bude téměř 72 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, hobby, výtvarné, Helfštýn, Hefaiston

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.