čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Květiny v hlavní květinové expozici na jarní Floře Olomouc doplní sklářské umění

Krása květin a sklářské umění se prolne v hlavní expozici jarní etapy mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc, která bude na olomouckém Výstavišti Flora od 25. do 28 dubna. Součástí jarní výstavy bude i mezinárodní floristická soutěž či přehlídka bonsají. Dnes to sdělila garantka výstavy Flora Olomouc Marie Doleželová.

Hlavní květinová expozice bude doplněna o sklářské umění

„Hlavní květinová expozice v pavilonu A nazvaná Strom života zavede návštěvníky do říše snů a fantazie, ve které se prolne krása květin se sklářským uměním. Třpyt a lesk dodá celé expozici sklo z firmy Preciosa, skláren Kavalierglass a z Centra sklářského umění a Huti František," uvedla Doleželová.

Hlavní expozice bude vytvořena podle návrhu přední české floristky Kláry Franc Vavříkové a opět nabídne oblíbenou večerní prohlídku, která je naplánována na pátek 26. dubna od 20:00 do 22:00. Komentovat ji bude autorka expozice.

ČTĚTE TAKÉ: Konec veteše na Floře Olomouc. Město reaguje na kritiku úrovně květinové výstavy

V jihovýchodním cípu Smetanových sadů pak bude historická oranžerie hostit první ročník mezinárodní floristické soutěže Oasis Visegrad Cup 2019, která je pořádána ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR.

Jarní etapu Flory, kterou každoročně navštíví desítky tisíc lidí, tradičně doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a jarní zahradnické trhy. Zahrádkáři a kutilové si na Výstavišti Flora budou moci vybrat z pestré nabídky květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků či zahradnických pomůcek.

„Soutěže se zúčastní osm floristů a utkají se ve třech soutěžních kategoriích. Soutěž startuje již ve středu 24. dubna a poslední soutěžní kategorii mohou přijít podpořit návštěvníci do pavilonu A ve čtvrtek v rámci jarní Flory. Soutěžní práce budou moci návštěvníci jarní Flory vidět až do ukončení výstavy," uvedl tajemník Svazu květinářů a floristů Tomáš Svoboda.

PSALI JSME: Jak se vám líbí letošní expozice Jarní Flory?

Expozice Včelí pastva na galerii v hlavním pavilonu A představí návštěvníkům medonosné a nektarodárné rostliny. „Cílem expozice je poukázat na problém ubývání včelstev a dalších druhů hmyzích opylovačů. Stresem zasažený hmyz snadněji podléhá nemocem a cizopasníkům. Na vině je nevhodná fragmentace krajiny, ztráta přírodních stanovišť a zejména používání pesticidů," uvedl jeden z vystavovatelů Jiří Uhlíř.

Česká bonsajová asociace přichystala mezinárodní výstavu bonsají a suiseki, která bude v pavilonech G a H. „Bude zde představeno mimo jiné staré umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách," dodala Doleželová.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, pěstování, hobby, Flora Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.