pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Tramtarie uvede v divadelní premiéře Epsteinovo sci-fi Boj o přežití: P.E.S.CH.O!

Nedostatek kvalitní vody, narušené mezilidské vztahy a novodobá totalita jsou hlavním tématem nové inscenace olomouckého Divadla Tramtarie s názvem Boj o přežití: P.E.S.CH.O!

Tématem této hry je sucho

 Autorem oceňované, původně rozhlasové hry z roku 2015 je Marek Epstein. Tramtarie inscenaci převede do jevištní podoby tuto středu ve světové premiéře. Režie se ujal Petr Mančal, který se zhostil i její rozhlasové podoby řekli zástupci divadla.

Hra nás zaujala z hlediska tématu i žánru. Uvádíme v Tramtarii hry, které zrcadlí realitu a jsou aktuální, což by mělo být úkolem právě malých scén. Tématem této hry je aktuální téma sucho. Co se týče žánru, jde o sci-fi, což nebývá v divadle obvyklé. V Tramtarii však půjde již o třetí sci - fi v pořadí, po Čapkově R.U.R a Válce s mloky," uvedl umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

Inscenace podle hry filmového scenáristy, spisovatele a dramaturga Marka Epsteina kombinuje žánr antiutopie s detektivkou, zachycující neblahou vizi naší budoucnosti. Otevírá také témata ekologická a společenská, stěžejním momentem jsou i mezilidské vztahy. „Měli bychom zdůraznit, že to má také silný příběh, jsou tam emoce, láska, přátelství i nenávist, což má příběh obsahovat. Základním přesahem je tam však právě voda," uvedl herec Marek Zahradníček, který ve hře hraje jednu z hlavních rolí, terénního botanika Tonyho.

Děj se odehrává v době po třetí světové válce

Hra Boj o přežití: P.E.S.CH.O! se odehrává v roce 2055, v období po třetí světové válce. Zemi postihla ekologická katastrofa, jejímž jedním z důsledků je skutečnost, že již neexistuje pitná voda. Nahradila ji vodní náhražka, kterou vyvinula tajemná nadnárodní korporace PESCHO. Hlavním hrdinou příběhu je hacker Daniel. „Celá hra mluví o žízni nejen těla, ale i duše. Autor mi vyprávěl, že hra vznikla tak, že měl obrovskou žízeň. Byl bych rád, kdyby na konci představení měli diváci také obrovskou žízeň po čisté, živé vodě," uvedl Mančal.

Inscenace bude čtvrtou a zároveň poslední premiérou Divadla Tramtarie v této sezoně. Předcházela jí divadelní adaptace románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce, kterou divadlo uvedlo v polovině března, autorská komedie Prostři mě! a pohádka O popleteném kouzelníkovi.

Autoři

Štítky Pescho, divadlo, kultura, Tramtarie, ekologie, boj, přežití, katastrofa

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.