pátek 29. března 2024 Taťána

Helfštýn chystá na příští týden pouť

Žongléři, jezdecké představení, řemeslníci nebo vystoupení sokolníků doprovodí letošní ročník Helfštýnské pouti, která se koná příští týden v souvislosti s cyrilometodějskými svátky na hradě Helfštýně na Přerovsku. Akce bude třídenní, v pátek ji doprovodí ekumenická bohoslužba s přímluvou za mistry kováře, kteří jsou s hradem úzce spjati. Tradice vzniku pouti byla na hradě založena v roce 2013 ve spolupráci se Studiem Bez kliky, řekl kastelán Jan Lauro.

„Nápad s představením historických řemesel, výtvarných dílen, kombinovaný s řemeslným tržištěm a komponovanými vstupy na podiu zapadal do konceptu našeho kulturního kalendáře a hned první ročník se setkal s vysokou návštěvností a kladnými ohlasy od návštěvníků. Tradice tak byla na světě," uvedl kastelán Helfštýna.

Akce začne v pátek 5. července. Zpřístupněné budou hradní expozice historické mincovny, archeologie a uměleckého kovářství. Pořadatelé chystají také výtvarné a řemeslné dílny pro celé rodiny. „Řemeslný jarmark vyroste na druhém nádvoří a nabídne přehlídku rukodělné výroby. Různé techniky a materiály představí tvůrci osobně," uvedl kastelán. Na třetím nádvoří blízko historické kovárny se rozpálí výhně a kováři rozezní hradní kovadliny, doplnil Lauro.

Helfštýnská pouť nabídne show o historii zbraní a loutková představení, chystá se vystoupení ekvilibristy Jana Hlavsy z Cirkusu LeVitare, který nad svou hlavou rozpohybuje kuželky, nože i hořící kolíky. Jednotlivé disciplíny si budou moci vyzkoušet zájemci v jeho škole žonglérského umění. Část akce se odehraje i nad helfštýnskými hradbami, program zpestří představení dravců s výkladem sokolníka. „O vrchol akce se postará jezdecká skupina Kvintána. Ohromí i rozesměje svými kousky na koních, do kterých zapojí i odvážlivce z publika," dodal Lauro.

Na Helfštýnskou pouť dorazí každoročně kolem 4000 lidí. Tradice byla založena v roce 2013, kdy se slavilo významné jubileum od příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

 

Autoři | Foto Tedmek (wikipedia.cz)

Štítky ČR, památky, církve, Helfštýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.