čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Moravská filharmonie bude Velikonoční koncert přenášet živě z Arcibiskupského paláce

Alespoň na dálku prostřednictvím on-line přenosu budou moci letos sledovat posluchači mimořádný Velikonoční koncert, který chystá Moravská filharmonie Olomouc. Hudebníci jej budou tuto středu přenášet živě z Arcibiskupského paláce. Koncert připravují ve spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím, je součástí každoročního tradičního projektu Paschalia Olomucensia. Přehlídka osmým rokem připomíná Olomoučanům nejdůležitější křesťanské svátky kulturními akcemi, letos kvůli pandemii však ve zcela jiné podobě.

Koncert má podtitul Hudba Svatého týdne. Příběh Ježíše Krista připomene kantátou Stabat Mater od italského barokního skladatele Giovanniho Battisty Pergolesiho komorní soubor Gaudio kvartet. „Olomoucký arcibiskup Jan Graubner koncert uvede velikonočním poselstvím. V době, kdy křesťané nemohou společně slavit velikonoční liturgii, tak může Pergolesiho nejslavnější duchovní dílo, které líčí bolest Panny Marie pod Kristovým křížem, doplnit prožití letošních Velikonoc," sdělila mluvčí filharmonie Andrea Pitronová.

Živý přenos Velikonočního koncertu ze Slavnostního sálu olomoucké arcibiskupské rezidence bude k vidění na webu a facebooku Moravské filharmonie ve středu od 19:00. „Věřím, že se nám výběrem skladby i jedinečností prostor, ve kterých bude předvedena, podaří s našimi posluchači a příznivci Velikonoce důstojně oslavit," podotkl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Moravská filharmonie se tímto koncertem také připojuje ke Sbírce pro Česko organizované Charitou ČR. Sbírka pro Česko je určena na přímou finanční pomoc lidem, kteří kvůli pandemii onemocnění covid-19 a s tím spojenými vládními opatřeními přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb, doplnila Pitronová.

Projekt Paschalia Olomucensia má ve městě dlouholetou tradici, během nejdůležitějších církevních svátků nabízí výstavy, koncerty, filmové projekce i čtyřiadvacetihodinové čtení bible. Kvůli pandemii musela i tato přehlídka změnit svůj program. Například letošní čtyřiadvacetihodinový maraton v nepřetržitém čtení bible se uskuteční rovněž on-line; výjimečné čtení začne ve čtvrtek 9. dubna v 17:00 a skončí v pátek 10. dubna v 17:00, řekli pořadatelé.

On-line přenos na dálku chystá také olomoucké arcibiskupství, bude to tzv. missa chrismatis, tedy mše se svěcením olejů na Zelený čtvrtek ráno. „Každý rok se při ní v katedrále shromažďují stovky kněží z celé diecéze a obnovují své kněžské závazky. Abychom jim umožnili účast aspoň na dálku, budeme tuto bohoslužbu vysílat na youtube," řekl již dříve mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Autoři | Foto Facebook Moravská filharmonie Olomouc

Štítky ČR, církve, hudba, internet, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.