pondělí 6. května 2024 Radoslav

Hudebníci zahrají koncert na podporu kultury v Olomouci. Vysílat se bude online i v rádiu

Koncerty chybí nejen hudebním fanouškům, ale také hudebníkům samotným. V hlavách Filipa Tailora a Adama Sychrowa z olomouckého Hudebního institutu se tak zrodil nápad odehrát akustický koncert online. S přípravou jim pomůže Natálie Tichánková z Moravského divadla Olomouc. Společně odehrají Koncert na podporu olomoucké kultury. Živě se bude vysílat na facebooku Moravského divadla i Hudebního institutu, Rádiu Haná a Mall.tv.

Hudebníkům chybí především kontakt s posluchači. „Přemýšleli jsme, jak se k nim i přes karanténu dostat, a napadlo nás Rádio Haná a zároveň live stream na MALL.TV a na facebooku. Je to vlastně takový skromný pozdrav a připomenutí se. I v aktuální kulturní tmě jsme pořád tady. Hudebníci, herci a další umělci čekají, až se budou zase moci setkat se svým publikem,“ vysvětlil hudební skladatel a pedagog Filip Tailor.

Tailorovu hudbu znají návštěvníci divadla z olomouckých inscenací Sluha dvou pánů, Boží mlýny, Starci na chmelu. Jako kapelník pomáhá také s tvorbou chystaného muzikálu Donaha! Během sobotního koncertu tak zazní i ukázka z této komedie o nezaměstnaných dělnících, kteří se rozhodnou vydělávat striptýzem průběhu sobotního koncertu. 

Hudebníci nicméně neplánují zůstatjen u muzikálové hudby. Posluchači se mohou těšit také na cover verze písní od Whitney Houston, Lady Gaga, Bee Gees, Lennyho Kravitze nebo britské rockové legendy The Who. A nezapomene se ani na domácí duo Suchého a Šlitra.

Online koncert bude pro hudebníky novinkou. „Na sobotní koncert se nesmírně těším, jednak jsem ještě nikdy nezažila on-line koncert a zároveň rádiové vysílání, a jednak mi šíleně chybí vystupování pro lidi,“ řekla herečka Moravského divadla Natálie Tichánková, kterou olomoučtí diváci znají třeba jako Taťánu z Evžena Oněgina nebo Barbaru ze Splašených nůžek.

Trojice chce koncertem podpořit zejména olomoucké kulturní instituce jako je Moravské divadlo, Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky, Jazz Tibet Club, Bounty Rock Cafe či Letní kino. „K této podpoře chceme vyzvat i diváky a posluchače. V průběhu koncertu tak budeme dávat tipy na to, jak lze v současné situaci daným institucím pomoct,“ řekl Tailor. Do sobotního večera mohou také lidé posílat na facebook Hudebního institutu vzkazy umělcům z Olomouce a okolí. „Ty nejzajímavější přečteme přímo v průběhu koncertu,“ slíbil Tailor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Moravské divadlo Olomouc

Štítky kultura, muzika, hudba, Olomouc, divadlo, online

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.