pondělí 6. května 2024 Radoslav

Pět kin v Olomouckém kraji přepnulo do online režimu. Podívejte se, jak projekty fungují

Také v Olomouckém kraji jsou již několikátý týden v rámci vládních opatření kina zavřená. Pět z nich se ale pohotově zapojilo do celostátních projektů, které umožňují sledování filmů online v rámci živých streamů.

Řeč je o projektech #vašekino a Moje kino LIVE. Vznikly v reakci na zavření kin a snaží se jak o virtuální simulaci atmosféry kina, tak samozřejmě taktéž o to, aby se vůbec mohla znovu otevřít, jistotu totiž kinaři stále dosud nemají. 

Do prvního z jmenovaných projektů se zapojilo osmdesát českých kin. V praxi to funguje tak, že si divák na jejich webu pustí testovací projekci, aby se ujistil, zda vše funguje. Následně si vybere kino, které chce podpořit a zakoupí si na jeho webu vstupenku.  Ta pak platí pro dané zařízení. Jednotně stanovená je jak cena (70 korun), tak program. Do projektu se zapojilo z kraje olomoucké kino Metropol, prostějovské Metro 70, jesenická Pohoda, Oko v Šumperku a kino Krumsín. V tomto módu tak zahrají například romantickou komedii Ženská na vrcholu, historické drama Pláč svatého Šebestiána či animovaný snímek Mrňouskové 2: Daleko od domova.

- Metro 70 Prostějov (http://www.metro70.cz/)
- Metropol Olomouc (https://www.kinometropol.cz/)
- Pohoda Jeseník (https://www.kinopohoda.cz/)
- Oko Šumperk (https://www.kinosumperk.cz/)
- Kino Krumsín
(https://kino-krumsin.cz/)

Druhým projektem je Moje kino LIVE, do něhož se v kraji zapojila kina Metropol, Metro 70 a Pohoda., jež funguje na podobné bázi. Počet zapojených kin je republikově o něco menší, nabízí však alternativnější obsah a sahají třeba i po pár let starých titulech, které již vyšly z kinodistribuce. Cena je vždy sto korun a předprodej lístků končí hodinu před streamem. Rozdíl je v tom, že tento projekt simuluje atmosféru běžného kina - umožňuje například divákům před, během i po projekci chatovat a před projekcí probíhá odborné úvodní slovo. Dnes například ve 20:00 začne stream filmu Mládí Paola Sorrentina, ve zbytku týdne pak třeba dokument o československém skateboardingu King Skate, či drama The Florida Project.

U obou projektů tak návštěvou lze finančně podpořit své oblíbené kino. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kultura, kino, film, online

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.