čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Online databáze CEAD vzniklá v Olomouci umožňuje prozkoumávat středoevropské umění

Slyšeli jste o databázi CEAD (Central European Art Database)? Jde o projekt Muzea umění Olomouc, který podrobně mapuje umění střední Evropy 20. století. Umožňuje si tak virtuálně procházet umělecká díla, informace o autorech, či orientaci dle mapy.

„Účelem této databáze je pak systematizace a správa velkého množství dat, které uživateli umožňují volný a přehledný pohyb mezi vloženými údaji. CEAD využívá formu databáze k systematizaci informací o umělcích a uměleckých dílech a k vytváření virtuálního modelu středoevropského kulturního prostoru, čímž posouvá ryze praktický systém uspořádávání dat na úroveň imaginace a kontextuálního čtení,“ stojí na webu Muzea umění Olomouc.

Video-prohlídku databází s kurátorem Jakubem Frankem naleznete zde.

Projekt je stavěn na základě sbírek MUO i sbírek jeho partnerských institucí. Funguje již nějakou dobu, a to jako vedlejší digitální paralela k běžným aktivitám muzea. Interaktivní online databáze se soustředí na konkrétní vybrané osobnosti, okruhy, skupiny a události, které různě propojuje. Hlavním těžištěm jsou díla a autoři mezi roky 1945 a 1989.

Muzeum umění v Olomouci se také v návaznosti na koronavirová opatření zapojila do projektu Googlu, který umožňuje procházet si vybrané výstavy

Ohodnoť článek

Autoři | Foto wikiwand.com

Štítky kultura, umění, online, kurátor, databáze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.