neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucké arcibiskupství otevře příští pátek při Noci kostelů na 120 objektů

Olomoucké arcibiskupství se chystá ve své arcidiecézi otevřít příští pátek 12. června při Noci kostelů na 120 objektů včetně kaplí a modliteben. Letošní ročník sice poznamená opatření související s nemocí Covid-19, přesto však nebude chybět řada zajímavých doprovodných programů. Důraz bude tentokrát kladen především na prostor k rozjímání a modlitbám, informoval mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

„Doznívající epidemiologická opatření i obyčejný zájem o druhého nabádají spíš ke komornějšímu prožití, to ale nemusí nijak škodit, vždyť kostel sám je program a pozvat druhé, aby chvíli setrvali v jeho tichu, je to nejlepší, co jim můžeme nabídnout,“ uvedl k letošnímu ročníku olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Podle jeho výzvy se zachovali mnozí pořadatelé. V reakci na epidemiologická opatření upustili od přípravy programové nabídky a soustředí se na zpřístupnění kostela především jako prostoru k modlitbě a rozjímání a také jako místa, kde lze v noční atmosféře poznávat díla architektů, sochařů, řezbářů či malířů, uvedl Gračka.

Například v kapli na hradě Lukov nedaleko Zlína pořadatelé zvou návštěvníky k meditaci za svitu svíček či pozorování noční oblohy dalekohledem. Uherskobrodský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie vystaví Strom modliteb, ze kterého si každý bude moci nějakou utrhnout a odnést domů. Některé kostely přiblíží své duchovní a kulturní bohatství za pomoci průvodců, například v olomoucké kapli Božího Těla se této role zhostí studenti místní univerzity.

Hojně využívané jsou letos výstavy. „Olomoucká katedrála sv. Václava nabídne panelovou výstavu k výročnímu roku sv. papeže Jana Pavla II. a v nedalekém pravoslavném kostele sv. Gorazda se zase ukáže tvorba malířky Viery Sokolinské, doplněná jejím koncertem,“ uvedl mluvčí arcibiskupství. Ve Tvarožné Lhotě si návštěvníci budou moci prostudovat výstavu věnovanou Zambii, v Brodku u Přerova kostel zkrášlí speciální květinová výzdoba. Otevřou se i místa běžně nepřístupná, například v Arcibiskupském paláci v Olomouci to bude biskupská kaple, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout plastiku Chlebového Krista i videosnímek o pohnutém osudu arcibiskupa Matochy.

Slavnostní zahájení Noci kostelů v olomoucké arcidiecézi se uskuteční v 18:00 v olomoucké modlitebně Bratrské jednoty baptistů za účasti biskupa Antonína Baslera i zástupců dalších zúčastněných církví. Představen bude i průvodce, který zájemce zavede na místa spjatá v Olomouci s osobní přítomností tří světců: sv. Jana Sarkandra, sv. Jana Pavla II. a sv. Matky Terezy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, církve, Olomouc, kostel, noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.