pondělí 29. dubna 2024 Robert

Na Helfštýn o víkendu zamíří šermíři. Velkolepý Festival vojenské historie plánují na září

Na středověký hrad Helfštýn na Přerovsku zamíří nadcházející víkend šermíři. Pro návštěvníky chystají alespoň malou ochutnávku svých vystoupení, původně avizovaný velkolepý květnový Festival vojenské historie museli kvůli pandemii koronaviru odložit. Akce s názvem Šermířské dny s Adoreou budou druhou vekou událostí z programu hradu, který nahradil původně zrušené akce naplánované na letošní rok, řekla dnes mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Šermířské dny chystá o víkendu skupina historického šermu Adorea z Olomouce, která na Helfštýně již deset let pořádá setkání living-history známé jako Festival vojenské historie. „Zástupci skupiny Adorea patří k předním představitelům scénického šermu v republice. Věnují se spolupráci s filmovými štáby, divadelní produkci i trenérské činnosti herců, které v riskantních scénách často zastupují. Ani na Helfštýně nebude nouze o kaskadérská čísla a profesionální souboje,“ uvedla Eva Lehnertová.

Pro helfštýnské podium si členové skupiny připravili komponovaná představení. „Denně budeme hrát tři představení,“ řekl Martin Tureček ze skupiny Adorea. Návštěvníci se mohou těšit na legendární okamžiky hrdinů z románů, pohádek, divadel a filmů s množstvím akčních scén, kaskadérských výkonů a se zapojením diváků ve vystoupení Hrdinové. V plánu je i jeden z novějších programů pod názvem Fresky. „Půjde o soubor různých historických událostí spojených do krátkých příběhů,“ doplnil Tureček.

Festival vojenské historie se uskuteční v září

Festival vojenské historie, který patří na Helfštýně k největším akcím v roce, by se měl podle Turečka uskutečnit 19. a 20. září. Středověký hrad se během přehlídky každoročně promění ve vojenské ležení; například loni jeho nádvoří obsadily vojenské historické spolky a sdružení představující vojenskou historii dvanácti staletí. Na hrad přijeli šermíři z celé republiky i zahraničí, akci navštívilo zhruba 5000 lidí. Naopak největší akce hradu, evropské setkání kovářů s názvem Hefaiston, se letos kvůli pandemii koronaviru poprvé za dosavadních 38 let konání neuskuteční.

Autoři | Foto Festival vojenské historie

Štítky ČR, památky, Přerovsko, Helfštýn, hrad, olomouc, historie, šermíři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.