neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Na Kovářském fóru vznikne nová plastika, která obohatí sbírky hradu Helfštýn

Na středověkém hradě Helfštýně na Přerovsku se po roce opět rozezní kovářské kovadliny. Přímo před očima návštěvníků bude od neděle po celý příští týden vznikat na Kovářském fóru téměř 2,5metrová plastika, která by měla poté obohatit sbírky hradu. Hradní kovárnu v době fóra obsadí mistr z kovářské rodiny Habermannů, kovář a sochař David Habermann. To řekl kastelán hradu Jan Lauro. Naopak největší evropská akce kovářů, Hefaiston, se letos na Helfštýně kvůli koronaviru nebude.

Práce Davida Habermanna, který patří do třetí generace tohoto kovářského rodu, jsou na hradě známé, jezdí sem i na setkání uměleckých kovářů Hefaiston. „David Habermann jezdí na akce Helfštýna pravidelně, je držitelem řady ocenění, vyhrál i nejvyšší cenu za kovaný kříž v kategorii kované práce. David zná Helfštýn a Helfštýn zná Davida, moc se na něj těšíme," uvedl kastelán.

Kovář se podle něj chystá vytvořit rozměrnou plastiku, téma zatím neprozradil. „Mělo by jít o kontrast rezavého železa a exkluzivního zlatého detailu. Vtáhl do toho také svého bratra Josefa a další kolegy z dílny. Ve finále bude na hradě pracovat až pětičlenný tým. Mají ambici stvořit venkovní velkou záležitost, která s největší pravděpodobností doplní novou expozici v renesančním paláci," řekl Lauro. Dodal, že každé autorovo dílo je originálem vytvořeným převážně podle vlastních návrhů, je zpracováno ručním kováním a kompletováno moderními technologiemi.

Na Kovářské fórum na hradě Helfštýně pravidelně navazovalo na konci srpna největší evropské setkání kovářů Hefaiston. Letos se však kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem neuskuteční. Hefaiston svým rozsahem spadl do kategorie velkých kulturních akcí; jen loni sem dorazilo 506 kovářů z 16 zemí a jejich práci si přišlo prohlédnout 8000 návštěvníků.

Poslední srpnová sobota ale bude na Helfštýně přesto patřit kovářům. Hrad chystá akci Noční kování, kromě hradní kovárny obsadí mistři černého řemesla i zbylých osm pracovišť v areálu hradu. Na dokončení díla budou mít tříhodinový interval. První skupina se do práce pustí už v 15:00 a plameny na kravařském nádvoří vyhasnou nejdřív o půlnoci, doplnil Lauro.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, hobby, Helfštýn, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.