pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Šermířsko divadelní víkend na hradě Helfštýn nabídne i nový cirkus

PR článek

Na hradě Helfštýn se o víkendu 19. a 20. září uskuteční šermířsko divadelní akce, na které vystoupí hned několik souborů. Navštěvníci tak budou mít možnost vidět historický šerm, ale i cirkusové umění nebo divadelní představení.

Občanské sdružení Adorea má v současné době osm členů a dva bubeníky, dále spolupracuje s kvalitními šermíři, tanečnicemi, kejklíři a hudebníky. Spolek připravuje programy pro veřejnost, soukromé či firemní akce, účastní se historických dnů a městských slavností. Členové se účastnili mnoha filmových natáčení, divadelních představení, komponovaných show, šermířských choreografií, duelů, hromadných šarvátek a bitev. Mají zkušenosti s mnoha vystoupeními v zahraničí, např. v USA, Holandsku, Španělsku, Slovensku, Německu, Polsku, Itálii, Turecku a kaskadérskými scénami na filmových natáčení a v komponovaných programech.  Ctěnými lektory jim byli například: Peter Koza, Petr Vytopil, Petr Žákovský, Roman Spáčil, Marek Tichý, Libor Olšan, Petr Matoušek.

Akci pořádá spolek Adorea, který se zabývá především studiem, nácvikem a popularizací šermu. Mimojiné také šerm vyučuje a připravuje herce na akční scény. Spolek se snaží o co nejvěrnější zpracování historického šermu a bojových řemesel. V nácviku pomáhají jak dochované učebnice starých šermířských mistrů, tak i zkušenosti moderní kaskadérské školy.

Mimo vystoupení spolku Adorea se na akci představí DIvadlo bez střechy a cirkusový soubor LeVitare

Divadlo bez střechy se zaměřuje zejména na náročnější diváky, jimž nabízí komorní inscenace silných příběhů složitých lidských osudů. Nevyhýbá se ani větším projektům s podobně laděnou poetikou. Vedle klasických dramatických textů používá Divadlo bez střechy vlastních dramatizací světové i české literatury. Důležitou složkou divadelních inscenací je jejich výtvarně-hudební stránka, na niž divadlo klade mimořádný důraz, stejně jako i na kvalitně a podrobně zpracované programy k jednotlivým inscenacím.

LeVitare je soubor lidí zapálených do žonglování, hudby, tance a pohybu všeobecně, lidí, kteří mají rádi svět nového cirkusu a snaží se v něm sami najít a obstát. Vycházejí přitom ze zkušeností, které nasbírali na žonglérských, tanečních, pantomimických a divadelních workshopech a také na mnoha vystoupeních, která uskutečňují i sami a od roku 2010 v rámci Cirkusu LeVitare společně. Hledají originální poetiku, ve které se budou cítit dobře diváci stejně jako účinkující.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto spolek Adorea

Štítky kultura, tip, Helfštýn, šerm, cirkus, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.