úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Jubilejní ročník festivalu Ekologické dny Olomouc se letos uskuteční na netradičních místech

V Olomouci a jeho blízkém okolí se ve dnech 26. září až 4. října bude konat 30. ročník Ekologických dnů Olomouc (EDO). Tento oblíbený environmentální festival bude mít letos netradiční místa konání. Ekojarmark proběhne v kině Metropol a v Jazz Tibet Clubu, besedy EDO se uskuteční v prostorách Sluňákova - centra ekologických aktivit města Olomouce. I přes tyto změny se návštěvníci mohou těšit na velmi pestrý program a celodenní příděl skvělé muziky.

Největší akcí festivalu je Ekojarmark, jenž v sobotu 26. 9. v olomouckém Jazz Tibet Clubu představí bohatý program pro děti i dospělé včetně divadla (Buchty a loutky), tanečních kurzů, anebo science show Pevnosti poznání PřF UP. Po celý den budou v kině Metropol probíhat koncerty, na kterých vystoupí AG Flek, Lanugo, Jananas, Mirek Kemel, Hm…, Květy, a vše zakončí Iva Bittová, která před třiceti lety zahájila historii festivalu svým zpěvem a hrou na housle na Sloupu Nejsvětější Trojice.

Aktuální a podrobný program EDO najdete ve facebookové události nebo na webových stránkách Sluňákova.

EDO letos slibují i mnoho dalších ochutnávek z nekonečného bohatství našeho světa a stejně jako v minulosti se budou znovu snažit utvářet těsnější sepětí člověka a přírody, kterou společně obýváme ve prospěch uchování života. Organizátor EDO Michal Bartoš říká: „Stojí za to do Olomouce přijet. Je symbolické, že v době, kdy je z důvodů epidemie činnost všech těchto akcí ohrožena, našli jejich organizátoři sílu se vzájemně obohatit a spolupracovat. Jsou rozhodnuti své akce co nejlépe připravit a nabídnou účastníkům řadu nevšedních zážitků. Za EDO prosím zájemce, aby sledovali náš aktuální program, vzhledem k epidemiologické situaci může dojít k organizačním změnám týkajících se například místa konání a počtů osob na jednotlivých akcích.“

Diskuse odborníků i komentované výlety do přírody

Besedy EDO na téma „Antinomie! Příroda a lidé v době rozporů“, v rámci kterých budou přednášet a diskutovat přední české osobnosti působící v přírodovědných a humanitních oborech, se uskuteční v  od 2. do 4. 10. ve vnitřních a venkovních prostorách Sluňákova. Jen stěží lze v ČR nalézt akci, kde se vedle sebe objeví psychiatr (Cyril Höschl), ekolog (David Storch), geolog (Václav Cílek), botanik (Jiří Sádlo), evoluční biolog (Jan Zrzavý), přírodovědec (Anton Markoš) a filosof (Eliška Fulínová). Přidá se k nim také celá řada dalších hostů, jež budou vzpomínat na Zdeňka Neubauera, který vtiskl EDO podobu „společné porady o našem světě“, či se zúčastní panelové diskuse pořádané dvouměsíčníkem Listy. Úvodem k besedám bude koncert Oldřicha Janoty v Rajské zahradě Františka Skály v areálu Sluňákova, jenž 1. 10. představí průřez svou tvorbou.

Program EDO doplňují komentované výlety do české krajiny. Lidé mohou navštívit mezinárodně významný mokřad Litovelského Pomoraví, Hradec Králové, město, které výrazně ovlivnila tvorba architektů Kotěry a Gočára, připraveno je také putování po zahradách spontánních tvůrců, kteří své umění tvoří z osobního přetlaku jako svůj životní příběh. Festivalové výstavy (ve spolupráci s Muzeem moderního umění) seznámí veřejnost s tvůrci, kteří velmi citlivě vnímají téma vztahu člověka a přírody: Lenka Falušiová, Šimon Brejcha, Michal Kindernay, Marie Štefanová. Jedinečnou galerií v Domu přírody Litovelského Pomoraví zájemce provede Anna Smékalová a představí Rajskou zahradu Františka Skály, Lesní chrám Miloše Fekara, Sluneční horu snů Miloše Šejna a Ohniště Zlaté spirály Marcela Hubáčka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto slunakov.cz

Štítky edo, ekologie, olomouc, ekologické dny olomouc, festival, kino metropol, jazz tibet club, sluńákov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.