pondělí 29. dubna 2024 Robert

Letošní festival Noc divadel připravuje on-line program

Festival Noc divadel se letos kvůli koronavirovým opatřením výrazně omezí. Převahu budou mít virtuální prohlídky a živé přenosy. Opatření proti šíření viru mají na divadelní a taneční soubory výrazný dopad, což festival připomene. Osmý ročník festivalu se uskuteční 21. listopadu. Zapojit se do něj chtějí divadla z celé republiky, jednotlivé scény zveřejní program začátkem listopadu. Organizátoři to uvedli v tiskové zprávě.

Podtitulem letošního ročníku měla být původně udržitelnost lidské civilizace a klimatická krize. Události posledního půl roku propůjčily mottu udr-život-elnost hlubší, pro obor divadla skutečně existenciální rozměr. I z toho důvodu jsme se po důkladné diskusi se zapojenými subjekty rozhodli Noc divadel i pro letošní rok udržet," uvedla Martina Pecková Černá z Institutu umění - Divadelního ústavu, který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje. Doufá, že Noc divadel bude světlem, které v aktuální složité situaci české společnosti zazáří do tmy.

Divadla byla kvůli snaze zpomalit šíření koronaviru v Česku zavřená déle než dva měsíce na jaře. Necelý měsíc a půl od zářijového zahájení nové sezony musela opět přestat hrát od 12. října. Divadla tak znovu odsunují premiéry odsunuté z jara a všechna další představení.

Součástí letošního ročníku Noci divadel bude virtuální telemost moderovaný Institutem umění - Divadelním ústavem. Propojí scény napříč Českem. Streamovací studio umožní divákům sledovat moderovaný kontinuální program z různých měst a míst. Půjde o virtuální prohlídky, živé přenosy či interaktivní edukativní hry pro děti a dospělé.

Divadla a soubory zapojené do letošního ročníku festivalu svůj program přizpůsobí stávajícím vládním nařízením. Události se budou konat převážně v on-line prostředí živě či ze záznamu, případně v souladu s mimořádnými a preventivními opatřeními, která budou v den konání akce platná.

Česká Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. Česká Noc divadel existuje od roku 2013 a počtem zapojených divadel a návštěvností je podle organizátorů největší. Loni se Noci divadel v Česku zúčastnilo 40.000 návštěvníků, zapojilo se 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravilo 52 divadel a souborů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Noc divadel

Štítky divadla, kultura, festival, online

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.