pondělí 29. dubna 2024 Robert

Na výstavě korunovačních klenotů nechybí ani slavná soška Pražského Jezulátka

Pomyslným zlatým hřebem podzimu měla být pro Vlastivědné muzeum v Olomouci výstava České korunovační klenoty na dosah a 22 korunovaných panovníků. Sbírka zahrnuje kompletní soubor mistrovských replik českých korunovačních klenotů z dílny Jiřího Urbana. Mezi nimi je mimo jiné kopie Pražského Jezulátka, světoznámé sošky Ježíše Krista. Výstava, která potrvá do 24. ledna je zatím dostupná online.

Muzeum vystavuje věrnou kopii soššky ve spolupráci s klášterem Pražského Jezulátka. K vidění je také model šatiček, které vlastnoručně vyšila císařovna Marie Terezie. 

Soška Pražského Jezulátka je 48 cm vysoká dřevěná soška s povrchem z barevného vosku, která nenapodobitelným způsobem zobrazuje Ježíše Krista v dětství. Dle pramenů pochází ze Španělska z období poloviny 16. století. Podle legendy se Ježíšek zázračně ukázal jistému mnichovi, který dle jeho podoby sošku vymodeloval.

Do Prahy sošku přivezla vévodkyně Marie Manriquez de Lara, která ji darovala jako svatební dar své dceři Polyxéně z Lobkovic. Ta ji věnovala klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné, kde ji mohou obdivovat návštěvníci až do dneška.

Pražské Jezulátko je oblékáno hned do několika sad šatiček, korunek a šperků, podle liturgického období. Je předmětem úcty věřících z celého světa a za slavnou soškou každý rok míří statisíce turistů a poutníků. U sošky se také při své návštěvě pomodlil papež Benedikt XVI. v roce 2009, který jako dar přinesl korunku.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Vlastivědné muzeum v Olomouci

Štítky výstava, Pražské Jezulátko, muzeum, Olomouc, historie, Vlastivědné muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.