středa 24. dubna 2024 Jiří

V olomoucké zoo se narodilo mládě binturonga

Ve středu 27.1. panovalo v Zoo Olomouc všeobecné veselí. Binturongům Gerrrymu a Terezce se totiž narodilo mládě, v pořadí už páté.

Binturong je šelma patřící do čeledi cibetkovitých. Je to stromová cibetka, která k orientaci a pohybu používá i mohutný dlouhý ocas. Binturongové žijí především v deštných pralesích jihovýchodní Asie. V angličtině se jim také říká "bearcat", což v češtině doslova znamená "mědvědokočka".

"Mládě vypadá v pořádku, matka se o něj stará, ale je s ním zatím schovaná v porodním boxu. Ošetřovatelé se snaží rodince dopřát maximální soukromí a klid. Proto zatím nemáme fotografii ani z dálky a nevíme ani pohlaví mláděte," řekla tiskový mluvčí Karla Břečková.

V olomoucké zoo se s binturongy návštěvníci poprvé setkali v roce 1990. Tehdy se postupně narodila 3 mláďata. Od roku  1998 se nedařilo sestavit nový chovný pár. Až nynější páreček Gerry a Terezka přivedli na svět své první mládě v roce 2012 a odchovy se začaly opět dařit. Nynější potomek je jejich pátý.

"Chování rodinky budeme bedlivě sledovat. Na pavilonu šelem probíhá oprava jednoho z velkých akvárií, která s sebou nezbytně nese zvýšenou hlučnost. Věříme, že si matka na probíhající práce před porodem už zvykla a bude o mládě pečovat stejně vzorně jako v předchozích případech," dodala Břečková.

Čtěte více:

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.