pátek 29. března 2024 Taťána

Ve Winter Survival v Jeseníkách obsadili čeští vojáci první tři místa

Winter Survival – nejtěžší sportovní armádní akce, která v Evropě nemá obdoby. Letošní ročník, stejně jako ten předchozí, vyhráli příslušníci vojenských sil ze 7. mechanizované brigády z Hranic. I další české týmy nezůstaly pozadu, obsadily hned druhé a třetí místo.

Winter Survival za celou historii, v které se odehrálo už 22 ročníků, konečně dokončily letos všechny týmy, které se přihlásily.

Winter Survival spočívá v absolvování dvou nocí v těžkém horském terénu a velmi fyzicky náročných disciplín, u kterých vojáci musí vydržet jak fyzickou, tak také psychickou odolnost. Za dva dny vojáci například absolvovali sedmdesát kilometrů s plnou výstrojí.

Survival závodu se letošní ročník účastnily nejen týmy z Česka, ale také Rakušané, Němci nebo třeba Slovinci. "Vojáci ze 7. mechanizované brigády vyhráli již potřetí za sebou. Jsou to velmi zkušení a trénovaní vojáci. Jsou tady poněkolikáté, problematiku znají a mají navíc velký zápal pro zimní sporty a speciální tělesnou přípravu," řekl dnes pro ČTK mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Za 7. mechanizovanou brigádou z Hranic se hned na druhém místě umístili vojáci ze 73. tankového praporu z Přáslavic, třetí skončili vojáci z Agentury logistiky ze Staré Boleslavi. "Němci a Rakušané se umístili ve druhé polovině pelotonu, Slovinci zhruba uprostřed. Na to, že tady byli poprvé, obstáli velmi dobře," řekl Pazdera, podle kterého v Evropě obdobný závod neexistuje.

Protože tento rok panovala během Winter Survival obleva, vojáci zezačátku používali k přemísťování lyže, ke konci závodu ale už chodili po svých. Navíc, rozbředlý sníh komplikoval vojákům pobyt v lese a celou dobu byli promoklí.

Co se týče disciplín, vojáci si často sáhli na dno. Vojáci plnili disciplíny na skalách, ve vodních tocích a v těžkém, často neprostupném terénu. Museli například lézt i po ledopádu.

Závod se každý rok odehrává v jiné části Jeseníků.

Čtěte více:

Řidička strhla řízení kvůli přebíhající zvěři, její auto se skutálelo ze strmého srázu

Záchranáři z Olomouckého kraje loni vyjížděli k více než padesáti tisícům zásahů

Na tovačovských rybnících se objevila vzácná sýkořice vousatá

Autoři | Foto AČR | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.