úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Fotografie Jindřicha Štreita se vystavují v několika kavárnách po Olomouci. Zvou na akci ORANJEééé

Před týdnem proběhla v kavárně KAFE JAK LUSK vernisáž výstavy k projektu Jsme ze stejné planety 2. Výstava fotografií probíhá v několika kavárnách současně a je pozvánkou na akci ORANJEééé, která se bude konat 4. června v zámeckém parku ve Velké Bystřici.

Autorem vystavených fotografií je renomovaný fotograf Jindřich Štreit. Na fotografiích zachytil cizince, kteří do České republiky přišli cíleně, a to z různých důvodů - za láskou, za prací nebo při útěku před válkou.

Výstava však tentokrát nemá upozorňovat na problematiku začlenění cizinců do naší společnosti, ale má být pozvánkou na akci ORANJEééé, která proběhne první červnovou sobotu ve Velké Bystřici. Organizátoři akce se prostřednictvím rozmanitého kulturního programu budou snažit široké veřejnosti přiblížit charakter Nizozemského království a jejich tradiční kulturní zvyklosti.

Na otázku, jak do celého konceptu zapadá olomoucká výstava fotografií odpovídá organizátorka Hana Bělařová: ”Výstava má fungovat jako pozvání do Bystřice. V každé kavárně jsou kromě fotografií umístěny pohlednice a hrací karty, díky nimž se její návštěvníci mohou do kavárenského okruhu zapojit i aktivně.” Výstava vyzývá k tomu, aby si návštěvníci obešli jednotlivé kavárny, podívali se na fotografie a získali razítko do hrací karty. Když pak vyplněné hrací karty přinesou v sobotu 4.6. do Velké Bystřice, mohou se zúčastnit slosování o fotografii Jindřicha Štreita nebo knižní ceny věnované nakladatelstvím Kniha Zlín. Pohlednice si zase návštěvníci mohou vzít a poslat svým známým a kamarádům pozdrav nebo je pozvat do Velké Bystřice, kde společně mohou prožít příjemný den.

“Asi budu muset obejít všechny kavárny, abych vyhrál fotku od toho skvělého fotografa,” žertoval při vernisáži autor fotografií Jindřich Štreit a dodal: ”Jsem moc rád, že se díky mým fotografiím zrodilo něco tak příjemného, jako je tento projekt. Moc rád se s cizinci, které jsem fotil a kteří se stali mými přáteli setkávám. Bohužel, někdy k tomu chybí příležitost a díky tomuto projektu máme možnost se sejít aspoň jednou v roce,” uzavírá fotograf.

Čtěte více:

 

Tisková zpráva | Foto Facebook Jsme ze stejné planety

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.