čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Zítra uvede Divadlo Tramtarie premiéru černé komedie Děkujeme, že zde kouříte!

Nezávislé profesionální Divadlo Tramtarie uvede v pondělí 9. května čtvrtou premiéru sezóny 2015/2016. Po divácky veleúspěšném Kabaretu Nahatý Shakespeare, dojemné Růži pro Algernon a pokračování Jedlíků čokolády s názvem Velká mořská víla je to tentokrát komedie s názvem Děkujeme, že zde kouříte! v režii uměleckého vedoucího souboru Tramtarie Vladislava Kracíka. Jedná se o předposlední premiéru sezóny. Tu uzavře v červnu adaptace slavné novely Ernsta Hemingwaye Stařec a moře.

Název nové inscenace Divadla Tramtarie je příznačný – jejím ústředním motivem je totiž kouření cigaret a jejich dopad na lidské zdraví. Rozebírá toto téma však netradičně, pomocí černého, provokativního humoru, který někdy balancuje až na hraně společenské koreknosti. 

Hra Děkujeme, že zde kouříte! začíná jednoduchou otázkou: Jsou cigarety škodlivé, či nikoliv? Čekáte adekvátně jednoduchou odpověď? Nedočkáte se! Namísto ní se roztočí absurdní kabaret argumentů a protiargumentů nejrůznějších lékařů, právníků, lobbistů, tiskových mluvčích, politiků a novinářů, ze které nebudete vědět, kde vám hlava stojí. 

Hlavním hrdinou a průvodcem celého příběhu je David Buttler, který pracuje jako mluvčí amerického tabákového průmyslu a jehož hlavní pracovní náplní je vylepšovat obraz cigaret v médiích. S ironií a nadsázkou tak můžeme nahlédnout do profesního života muže, který pracuje na řekněme „morálně problematické“ pozici, jejíž běžnou součástí jsou úplatky, manipulace s informacemi, falšování výsledků výzkumů a tak dále. A který sice vydělává jako každý správný ďáblův advokát spoustu peněz, ale zároveň je pod neustálým tlakem, který na něho vyvíjejí jeho šéfové, politici, či novináři. A hlavně také veřejnost, jejíž velká část ho jednoznačně odsuzuje, protože je zkrátka tváří výrobku, který zabíjí miliony lidí na celém světě. Prostřednictvím Davidova vyprávění se dozvídáme nejen humorné historky z jeho práce, ale také o jeho soukromém životě, jeho rodině a přátelích. Přes všechny tyto okolnosti je David Buttler sebevědomý, pohotový, vždy nad věcí. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se do televizní diskuze, které se David zúčastní, dovolá neznámý muž, který oznámí, že do jednoho týdne odstraní Davida Buttlera, jako trest za to, jakou bolest způsobují cigarety světu...

Režisérem inscenace je Vladislav Kracík, který v letošní sezóně nastudoval také Růži pro Algernon, z předchozích inscenací jmenujme například Druhý život Veroniky nebo Čapkovo drama R. U. R. V hlavní roli Davida Buttlera se představí Vojtěch Johaník, který byl po tři sezóny předním hercem souboru Tramtarie. Mezi jeho nejvýraznější role patřil Lette v inscenaci Ošklivec, František v Romanci pro křídlovku nebo Edward Rochester v Janě Eyrové. Na konci loňské sezóny odešel do souboru Městského divadla ve Zlíně, s inscenací Děkujeme, že zde kouříte! se tedy vrací do Tramtarie jako host. V dalších rolích se představí výrazné tváře souboru Petra Čiháková, Barbora Šebestíková, Tereza Čápová, Jana Posníková a Jan Konopčík. V roli senátora Livingstona, hlavního protihráče Davida Buttlera, se představí hostující Jan Ťoupalík, člen činohry Moravského divadla Olomouc.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Facebook Divadla Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.