čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Plán začít rekonstruovat ulici 1. máje na začátku května neklapne, město pořád vybírá zhotovitele

Původní optimistický plán, že rekonstrukce ulice 1. máje započne na přelomu dubna a května tohoto roku, nevyšel. Z radnice teď přišly zprávy, že stále probíhá zadávací řízení. Město navíc předpokládá, že k uzavření smlouvy s vítězným dodavatelem dojde až v polovině měsíce června.

Zdlouhavý výběr zadavatele město odůvodňuje především velkým zájmem ze strany subjektů a také procesně velmi striktními lhůtami, které stanovuje zákon o veřejných zakázkách.

„Překvapivý byl především velký zájem o tuto akci ze strany subjektů, které podaly svou nabídku, což se rovněž negativně promítne do délky celého zadávacího řízení. To již samo o sobě u akce s předpokládanými rozpočtovanými náklady přesahujícími 100 milionů korun není jednoduché,“ řekl k procesu investiční náměstek primátora Filip Žáček. „V současné době se nacházíme ve druhé fázi zadávacího řízení, kdy probíhá hodnocení doručených nabídek a další s tím spojené procesy,“ dodal Žáček.

Jinak ale vidí celou situaci zastupitel Pavel Bednařík ze sdružení Občané pro Olomouc: „Rekonstrukci ulice 1. máje už od počátku provází řada otazníků a průběh zadávacího řízení a téměř nulová komunikace ze strany vedení města poukazuje na to, jak amatérsky se stále v přípravě a realizaci investic v Olomouci postupuje,“ říká Pavel Bednařík. „Až na čestné výjimky je veškerá komunikace s veřejností a odborníky provázena neustálými změnami – termínů, harmonogramu nebo způsobů komunikace,“ dodal Bednařík.

Podle zpráv z města chtějí jeho představitelé důkladně komunikovat i s obyvateli, kterých se rekonstrukce bezprostředně dotkne. V nejbližších dnech proto vlastníci stavbou dotčených nemovitostí obdrží pozvání na setkání se zástupci investora a zhotovitele stavby, kde se dozví veškeré podrobnosti k etapám realizace stavby i potřebné informace k připraveným objízdným trasám a možnostem zásobování jejich nemovitostí. „Uskutečnění tohoto setkání předpokládáme v týdnu od 13. června tohoto roku. Veřejnost pak bude průběžně informována prostřednictvím speciálních internetových stránek, které budou spuštěny v souvislosti s realizací této investiční akce, a kde lidé najdou informace týkající se samotného průběhu stavby nebo řešení omezení individuální i městské hromadné dopravy,“ uzavřel investiční náměstek Žáček. 

Čtěte více:

Autoři | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.