pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V rámci Svátků města bude slavnostně odhalen poeziomat na Václavském náměstí

V rámci letošních Svátků města, které se odehrají od 1. do 5. června, se bude konat velký open-air koncert, trhy v centru města, rekonstrukce dobývání městských hradeb, ale také bude odhalen poeziomat na Václavském náměstí.

„Svátky města jsou tradiční součástí červnového programu v Olomouci a já jsem moc rád, že se daří jejich program stále obohacovat o nové a nové zajímavé body, ale zároveň zanechávat jejich tradiční součást a smysl,“ řekl k letošním Svátkům písní primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Jedním z hlavních taháků letošního programu bude odhalení poeziomatu. „Olomouc se stane po Praze a Mariánských Lázních třetím místem v České republice, kde bude možné ve veřejném prostoru poslouchat vybrané básně. V našem případě půjde přitom o básníky nějak spjaté právě s Olomoucí. Poeziomat odhalíme 1. června ve 13:00 hodin na Václavském náměstí. Datum není náhodné, chceme na dětský den takto symbolicky podpořit zájem veřejnosti, a hlavně mladé generace, o literaturu,“ vysvětluje primátor Staněk.

Vynálezce poeziomatu Ondřej Kobza rozšířil svůj vynález už ale i třeba do Kyjeva či Moskvy, další jeho kroky budou směřovat do Berlína či Madridu.

Tvarem připomíná zahnutou rouru či periskop. Na svém těle bude mít vyryto celkem dvacet jmen básníků, z kterých si může zájemce o báseň vybírat. A narozdíl od hudby v hospodě či music baru, za reprodukci básně nemusí lidé platit. Olomoucký poeziomat bude obsahovat hlavně básně, jejichž tvůrce je nějakým způsobem spjat s Olomoucí a Hanou. Nebude tak chybět třeba Ivan Blatný, Jiří Wolker, Václav Burian nebo Karel Plíhal.

S nápadem umístit poeziomat v Olomouci přišli lidé, kteří se točí kolem veřejných pián v Olomouci. Výrobci poeziomatů je sami kontaktovali, protože mají reálnou šanci dostat na výrobu těchto unikátů dotaci od Ministerstva kultury.

Navíc, skladbu básní je možné po čase měnit, zájemci o pár veršů uprostřed města tak budou mít pořád z čeho vybírat.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.