středa 24. dubna 2024 Jiří

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pevnost poznání o víkendu otevře výstavu map, představí také 3D tiskárnu

PR článek

Výstava netradičních map, tištěných na všemožných materiálech i ve 3D formátech, se otevře veřejnosti už tuto sobotu a neděli 28. - 29. května.

Pevnost poznání na tomto projektu spolupracovala s místní Katedrou geoinformatiky, odkud je také koordinátorka výstavy Jitka Doležalová. Mapy jsou vytištěny na materiálech jako je například kov a sklo, sádra, dlaždice, ale i ubrusy. „Největší kuriozitou výstavy bude miniaturní holografická mapa České republiky s územním plánem Prahy o rozměru 3×3 mm. Což mi také připomíná, že musíme ještě zajistit lupu,“ prozrazuje s úsměvem Jitka Doležalová.

Prohlédnout si je můžete přijít o víkendu od 09:00 do 18:00.

Pevnost poznání nabízí celkem pět expozicí. Vstup na všechny expozice dospělého přijde na 95 korun a snížené pro studenty a děti na 75 korun.

V pondělí je v Pevnosti zavřeno, ale následující dny bude výstava pokračovat. 

Dalším lákadlem jsou také 3D mapy, vytištěné na nejnovějším přírůstku v Pevnosti poznání – 3D tiskárně. „Technologie, která z naší 3D tiskárny činí klenot je Fusion Deposition Modeling, což znamená, že tištěné výrobky vznikají z nataveného tenkého proužku plastu, který se postupně na model vrství. 3D tisk je totiž takzvaný aditivní proces,“ uvedl Ondřej Čížek. „Na rozdíl od obráběcích strojů, které výsledný produkt vyřezávají z celistvého bloku, 3D tiskárna materiál naopak právě postupně přidává,“ dodal Čížek.

Technologie se hojně využívá v geoinformatické praxi například pro tvorbu tyflomap, což jsou hmatové mapy pro nevidomé a slabozraké, či pro tvorbu fyzických 3D modelů zemského reliéfu a sociálních povrchů," vysvětluje Jitka Doležalová.

Tento nový exponát doplnil biologickou expozici Živá voda v prvním patře. Návštěvníci se o tiskárně dozví spoustu dalších zajímavostí od proškolených průvodců a také si mohou odnést drobný suvenýr vyrobený přímo v tiskárně v podobě kočky, pavouka, netopýra nebo třeba klíčenky s logem naší domovské univerzity.

Více informací a podrobností můžete najít na stránkách Pevnosti poznání zde

Přesná lokace:

Čtěte více:

Autoři | Foto Eva Hobzová, Pevnost poznání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.