úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Zombie se vrací do kin, Premiere Cinemas chystá obnovenou premiéru Noci oživlých mrtvol

Distribuční společnost Pannonia Entertainment začátkem června uvedla do českých kin klasický zombie horor Noc oživlých mrtvol z roku 1968. Příští týden budou mít možnost film vidět i olomoučtí filmoví fanoušci.

Film uvede kino Premiere Cinemas v Galerii Šantovka. V rámci cyklu Premiere EXTRA se na tuto klasiku mohou diváci těšit v úterý 7. června v sedm hodin večer.

Pannonia Entertainment se specializuje právě na obnovené premiéry klasických filmů. V letošním roce už přinesla do českých kin filmy jako Halloween, Predátor nebo Ben-Hur. Nyní mají diváci díky ní příležitost jít na další klasiku americké kinematografie.

Noc oživlých mrtvol režiséra George A. Romera je obecně považována za zakladatele populárního žánru zombie hororů. Vypráví příběh několika postav, které najdou útočiště před nepochopitelně agresivními lidmi v opuštěném domě. Postupně zjišťují, že útočníci jsou oživlí mrtví, kteří se ve stále větším počtu snaží dostat k těm živým.

Film je přes své stáří dodnes velmi působivý jako sžíravá sociální kritika, ve které jsou postavy živých kvůli své netolerantnosti a sklonu ke konfliktům ukázány jako větší zlo než zombie. Tíživé atmosféře zmaru a neustálého strachu dopomáhá sugestivní černobílá kamera, díky které není zas tak patrné, že film byl natáčen jen s malým rozpočtem a masky živých mrtvých už přeci jen zestárly.

Přesto film díky chytrému scénáři, který zdaleka nestojí na laciných lekačkách, v mnoha ohledech překonává své modernější následovníky, včetně Romerových dalších žánrových filmů, jakými jsou například Úsvit mrtvých nebo Den mrtvých. Vzhledem k tomu, že jde o vůbec první uvedení Noci oživlých mrtvol v českých kinech, hororoví fanoušci by si neměli nechat ujít šanci vidět tuto klasiku na velkém plátně.

Čtěte více:

Autoři | Foto wikipedie.cz, Premiere Cinemas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.