pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Divadlo Tramtarie uvede v sobotu premiéru pohádky Princ Bajaja

V sobotu 24. září v 15 hodin uvede nově vzniklé divadelní těleso Divadlo Jan premiéru loutkové pohádky Princ Bajaja. Premiéra proběhne v Divadle Tramtarie, se kterým je Divadlo Jan úzce spjato.

Divadlo Jan je nezávislé divadlo, jehož cílem je nabízet divákům originální zábavu všeho druhu. Sdružuje zkušené osobnosti nejrůznějších divadelních oblastí, od scénické hudby přes scénografii, až po herectví či divadelní režii. V současné chvíli je zaměřeno na menší diváky, v budoucnu je ovšem cílem orientovat divadlo na nejširší divácké spektrum, od mladých přes starší, až po ty nejstarší. V plánu jsou například edukativní a zároveň zábavné hry, týkající se historie pro starší děti, tak i volnočasová náplň pro seniory. Pohádka Princ Bajaja by měla sloužit jako odrazový můstek k výše zmíněným cílům. Důraz bude kladen na jedinečnost a neobvyklost ztvárnění jinak velmi klasického a tradičního umění, jakým divadlo je.

Divadlo Jan založil herec a přední člen olomouckého divadelního souboru Divadla Tramtarie Jan Konopčík. Jméno Tramtarie ovšem spojuje i další členy tvůrčího týmu pohádky Princ Bajaja. Autorem scénáře a zároveň režisérem inscenace je umělecký šéf Vladislav Kracík, autorkou scény a loutek je dvorní tramtarijní výtvarnice Adéla Szturcová, autorem hudby k inscenaci je Martin Peřina, na výrobě kulis se podíleli Jiří Krliš a Aleš Hejral, šéfové techniky.

Zbrusu nová inscenace vychází z klasické české pohádky Boženy Němcové. Záměrem tvůrců bylo vytvořit moderníloutkovou komedii, která by měla pobavit nejen nejmenší diváky, ale i celou rodinu. V pohádce se diváci setkají s deseti originálními loutkami a jedním živým hercem, to vše v padesáti minutách.

Pohádka vypráví příběh prince z květinového království, který je velký strašpytel. A protože to není vlastnost, která by měla zdobit nového krále, pošlou ho rodiče do světa na zkušenou. Na této cestě se Bajaja potká s kouzelným koněm, jabloňovým králem, strašlivým dvanáctihlavým  drakem a nakonec také s princeznou Slávkou.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Divadlo Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.