sobota 20. dubna 2024 Marcela

Tip: Setkání Hanáků proběhne už ve středu. Těšit se můžete na krojovaný průvod nebo speciální pivo

Ve středu 28. září se sejdou stovky členů tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích na Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje. Letošní ročník je už šestým v řadě a nabídne kromě krojovaného průvodu městem třeba vystoupení hanáckých sborů nebo také speciální litovelské pivo Hanák.

Přestože se VI. Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje uskuteční ve středu, program začíná už o den dříve, 26.9. na Horním náměstí, kde se představí Vojenský umělecký soubor Ondráš. Od půl osmě večer předvedou svůj tanečně–hudební program O zbojníkovi.

Ve středu ráno probudí Olomoučany zvuky dechovky, která bude vyhrávat například z historické tramvaje. Samotné setkání začne v 9 hodin ráno lidovými zpěvy Hanáckého mužského sboru Rovina a mší v kostele sv. Michala s účastí krojovaných Hanáků. V 11 hodin vyjde z Korunní pevnůstky průvod Hanáků. Jejich trasa povede přes tř. Svobody až na Horní náměstí.

Od jedné hodiny odpolední proběhne na Dolním náměstí přehlídka hanáckých souborů a o hodinu později se na Horním náměstí zrekonstruuje návštěva císařovny Marie Terezie na Hané. Téměř stovka krojovaných účinkujících z celé Hané ji pozdraví jedinečným tancem „cófavá“ a současně přesvědčí, že i „v Holomóci na placi só tam vojáci“. Na hlavní scéně pak bude následovat přehlídka dětských i věkem zralých zpěváků lidových písní a koncert ojedinělého hudebního seskupení Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

 

Kromě hlavního programu si organizátoři připravili i doprovodný. Můžete se těšit například na Krojovou poradnu, Hanácký farmářský trh a nabídku tradičních rukodělných výrobků, komentované prohlídky expozice o Hané ve Vlastivědném muzeu Olomouc, speciální program v Pevnosti poznání nebo krátká inspekční návštěva Marie Terezie ve vojenském ležení v Korunní pevnůstce.

VI. Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje pod záštitou Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje a Antonína Staňka, primátora Statutárního města Olomouc, pořádá Hanácký folklorní spolek za významné finanční podpory Olomouckého kraje a za podpory Statutárního města Olomouc.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Archív Hanáckého folklorního spolku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.