pátek 19. dubna 2024 Rostislav

RECENZE: Když režisér a scénárista tvoří podivnosti. To jsou totiž Prázdniny v Provence

Novou českou komedii Prázdniny v Provence už můžete vidět na plátnech kin. Kotek, Hádek a Prachař si vyjeli na dovolenou a náležitě si ji užili. Poklidné prázdniny se ale zkomplikují. Natočil režisér kvalitní komedii nebo jen absurdní slátaninu? Pojďme se podívat na naše dojmy z filmu.

Některé filmy vznikají z tvůrčí potřeby jednotlivce, jiné se snaží přinést něco kultuře a některé filmy vznikají proto, protože chcete jet k moři, dát si brko, vínko a pak si ten výlet nechat zaplatit.

Vladimír Michálek se touto poučkou pravděpodobně řídil i při práci na svém novém filmu s názvem Prázdniny v Provence. Osobně bych snímek přejmenoval spíše na Prázdniny na tripu nebo Trip v Provence, no vyberte, si sami.
Michálek si na cestu zabalil Kotka, Prachaře, Hádka, a vyrazili na dovolenou. Užili si, něco málo natočili a teď to pustili do kin.

Otázka je, co vlastně natočili. No, těžko říct. Bylo to ujetý, bylo to divný a bylo to provoněný marihuanou. Tyto přísady vytvořily podivnou „tripárnu“, kterou je vcelku zábava sledovat. Problém je, že se nesmějete díky filmu, ale kvůli filmu. Prvně musím říct, že absence děje mi nevadí a dokážu jí pochopit tam, kde je účelná. V Prázdninách bohužel účelná není, a i kdyby zmiňovaná nedějovost měla odkazovat k stereotypní opilosti, kterou protagonisté prožívají, nikdo neuvěří, že to byl záměr.


Kdyby si někdo stěžoval, že děj ve filmu našel, nechť mi pošle po sově profesora Brumbála vysvětlení. Děj je ve filmu ve formě úvod a závěr. Tělo chybí, je to jen sled nenavazujících scén, kde se propaguje růžové víno a hulení.

ÚVOD – tři klucí jedou někam
ZÁVĚR – jeden kluk se vrátil
ZBYTEK – cígo, brko, kocovina a záběr s rackem, nechápete (chápu…)

Film je prapodivně sestříhaný a špatně napsaný, jestli jste viděli pohádkovou Řachandu, už víte proč.
Scény na sebe absolutně nenavazují a když jedna scéna konečně někam směřuje, je v následující opět ukončena.
Přišlo mi, že kamera se snažila být něčím, čím není. A tak z ní nakonec vylezl slepenec kompozičně nezvládnutých obrazů.

Kdyby vás zajímalo, co vlastně tvoří hodinu a půl stopáže, je to Prachař neustále vyhledávající WC (nechápete? chápu), zhulenej Kotek, neuvěřitelně vyklidněnej Hádek, plus jedny prsa.

Doufal jsem, že film bude příjemná oddychovka ve stylu Janákových Snowborďáků či Rafťáků, ale ne.
Provence je rafinovaně vystavěný sled LSD okének a scén, kde Hádek bojuje s vysavačem bazénů (nechápete? chápu). Postavy proplouvají plátnem sem a tam a vás už to vlastně ani nezajímá, protože se stejně nic nedozvíte.

Občas jsem se zasmál bizarnosti této letní podívané a jestli chcete zažít nevšední zážitek, zajděte si na Prázdniny do kina, zaplatíte chlapům dovolenou a uvidíte něco, co byste od Michálka (Mamon, Babí léto) asi nečekali.
Ještě jedno doporučení. Před zhlédnutím láhev rosé. Minimálně…

Olomoucká Drbna hodnotí: 20 %

Na film můžete zajít třeba do Premiere Cinemas, program naleznete zde.

Čtěte více:

Autoři | Foto Bontonfilm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.