čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Kino Metropol opět promítá živé přenosy z newyorské Metropolitní Opery

Olomoucké městské kino se již poněkolikáté připojuje k projektu, který přináší v reálném čase největší kusy z prestižní Metropolitní opery New York. Diváci tak mají možnost vidět nové i obnovené inscenace takových velikánu jako Verdiho, Mozarta, Dvořáka, Čajkovkého a dalších. Jejich kompletní seznam najdete na webu kina Metropol.

Již v sobotu 22.10. budou mít diváci jedinečnou příležitost zhlédnout obnovenou inscenaci věhlasného režiséra Michaela Grandage. Ten už v roce 2011 poprvé nastudoval pro Met nesmrtelnou operu Don Giovanni. V Mozartově slavném díle, blízkém srdcím českého publika nejen kvůli někdejší premiéře ve Stavovském divadle, se tentokrát v roli sluhy Leporella blýskne basbarytonista Adam Plachetka, letošní patron přímých přenosů z Met. Po Vladimíru Chmelovi, který vytvořil Hajného v Rusalce, tak bude druhým Čechem, který se objeví v přímých přenosech z Met do kin celého světa.

Metropolitní opera v New Yorku

V pojetí, které The New York Times označily za tradiční, se v hlavní roli představí britský barytonista Simon Keenlyside, který se v posledním roce potýkal s vleklými zdravotními komplikacemi. V hlavním ženském partu jej doplní abcházská sopranistka Hibla Gerzmava, která v minulých letech doprovázela mimo jiné české filharmoniky na turné s Janáčkovou Glakolskou mší.

Obecenstvo bylo odměněno skvostným představením, které znovu připomnělo genia Mozartovy hudby, jež se v rukou profesionálů mění na zážitek přinášející vytržení a mystérium,“ charakterizovaly současnou podobu představení NY Times.  O výkonu Adama Plachetky v roli věrného průvodce prostopášného Dona Giovanniho Leporella napsal stejný deník, že pěvec měl „drsné vzezření i hlas“.

Role dirigenta se ujal šéfdirigent Metropolitní opery Fabio Luisi

 Kompletní seznam živých přenosů najdete na webu kina Metropol.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.