pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na letošním ročníku PAF se budou promítat hlavně zvířata. Proč?

Patnáctý ročník Přehlídky filmové animace a současného umění se bude nést na vlně zvířátek jakou součást našeho okolí. Proč se dívat na zvířata? je jednou ze čtyř programových sekcí, na které se můžete těšit.

Přehlídka se uskuteční v termínu od čtvrtku 1. do 4. prosince 2016. Program čítá přes osmdesát programových bloků, rozdělených do čtyř hlavních sekcí – Proč se dívat na zvířata?, Jiné vize, Film Labor a Aport Animace.

Název hlavní sekce a podtitul letošního ročníku vychází z eseje Proč se dívat na zvířata? od britského publicisty a kritika umění Johna Bergera. Ten vycházel z předpokladu, že zvířata jsou součástí okruhu lidského okolí. „Jubilejní ročník více než kdy jindy usiluje o vytvoření homogenního a současně významově ambivalentního programu koncentrujícího se do jediné organické identity, kterou je sám smyslově intenzivní čtyřdenní festival v Olomouci,“ přiblížil ředitel festivalu Alexandr Jančík.

Pro soutěžní sekci Jiné vize je letošní ročník také významný. V pořadí už desátá soutěž, specializována na umění českého pohyblivého obrazu, představí desítku českých animovaných děl. „Nesejde na tom, zda se tvůrci vyjadřují filmovým esejem, digitální animací, nebo zda zaznamenávají živou akci, všichni bez výjimky reflektují svou situaci umělkyň a umělců v době extrémní konektivity a disponibility,“ říká odborných kurátor soutěže Karel Císař. O výherci rozhodne mezinárodní porota a udělí se také Cena diváků. Promítání soutěžních snímků je možné shlédnout i bez platné akreditace v Atriu Konviktu.

Přehlídka se uskuteční na dvou desítkách míst po celé Olomouci. Filmová badatelka Eliška Děcká připravila tematické site specific projekce pásem krátkých animovaných filmů na různá témata – cyklistika, móda, knihy a hospoda. „Tyto projekce se uskuteční na mnoha netradičních místech, jako třeba půjčovna a opravna kol Bajkazyl, designový obchod Flop, Antikvariát Olomouc, Vertigo. Tento program bude volně přístupný,“ říká Marie Meixnerová.

Nezapomnělo se ani na děti, pro které je, a nejenom pro ně, určený workshop Lunapark filmových vynálezů a Malí animátoři.

Akreditovat se můžete už pouze na místě. Děti, studenti, senioři a členové AŠFK mají slevu.

PAF má v Olomouci již zaběhlou tradici, ale překračuje také hranice kontinentu. „Před pár dny proběhl třetí ročník PAF New York v jednom z nejvýznamnějších současných amerických kulturních center Pioneer Works v Brooklynu,“ řekl  Alexandr Jančík. Festival je tam velmi oblíbený a každý rok má více návštěvníků. „Letos však festival probíhal v době prezidentských voleb a liberální New York očekával vítězství Hillary Clinton. To se nestalo a politické nepokoje se promítly i do návštěvnosti festivalu, kterou jsme očekávali větší,“ dodává Jančík. 

Autoři | Foto FB PAF Petr Bílek, Tomáš Hrůza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.