čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoučtí studenti představují muzikálovou pohádku Stojí hruška

Už jen pár dní zbývá do premiéry muzikálu Stojí hruška, společného projektu spolku ABSENT 90's a Divadelního souboru Nabalkoně. Pohádková legenda vzdá hold a poctu české krajině a prozkoumá vzájemné vztahy mezi přírodou a člověkem.

Stojí hruška vznikla jako divadelní představení spolku Nabalkoně. Nám v Absentu se natolik líbilo, že přišel nápad, udělat z toho filmové dílo. Provázanost našich spolků existovala už předtím, ale tímto projektem jsme náš vztah naprosto zpečetili,“ říká o důvodu vzniku filmu produkční Tereza Tvrdá. Divadelní spolek Nabalkoně dramaticky původní hru z divadelní předlohy Milady Mašatové z roku 1985 upravil a letos měla premiéru v divadle K3 na půdě Uměleckého centra Univerzity Palackého.

Pohádková legenda stojí na lidových motivech a přírodě, ale také byla inspirovaná japonskou pohádkou Strom na rozcestí. Tvůrci se pokusí ukázat, jak je důležité naslouchat přírodě, sobě navzájem i svému nitru. Snímek zobrazuje morální hodnoty toho, jak je důležité myslet na ostatní, vylézt ze své komfortní zóny a udělat něco (ač nepříjemného) pro svého bližního. „Dále se film obrací k tradici folklóru v našich zemích, což dokazují kostýmy a autorská hudba. Zároveň vzdáváme hold a poctu české krajině, která je nebývalou součástí příběhu, tedy vztah přírody a člověka. Vztah vzájemné symbiózy, kde jeden nemůže existovat bez druhého,“ přibližuje film režisér Lukáš B. Citnar.

Natáčení proběhlo během jednoho týdne, což byl poměrně šibeniční čas, takže se točilo i okolo dvaceti hodin denně. Všichni ze štábu jsme si postupně procházeli menšími či většími krizemi, ale nakonec jsme se shodli, že nás tento společně strávený čas stmelil, i když nastávali momenty, kdy se jako největší problém jevila ukradená fidorka,“ pronáší s úsměvem Tereza Tvrdá. Přesto se to filmovému štábu, jehož převážnou většinu tvořili studenti z filmové a divadelní vědy na Univerzitě Palackého v Olomouci, podařilo.

Premiéra filmu Stojí hruška proběhne 29. 11. V Kině Metropol od 20:00 hodin. Vstupné je dobrovolné a v případě zájmu se můžete místo rezervoval na e-mailu absent90s@gmail.com nebo přijít přímo do kina. 

Spolek Absent 90’s stojí za vznikem projektů jako je Křehká, Univerzitní Blvd a další. „Se spolkem Nabalkoně však nespolupracujeme poprvé ani naposledy. Ti nyní připravují novu divadelní hru, kolem které se budeme zřejmě točit i my. Ve filmu se chystají výhledově taky velké věci, ale v nejbližší době se budeme snažit o propagaci Hrušky a dění se bude odvíjet podle ohlasů a jejího přijetí. A někteří z nás by se měli konečně taky věnovat státnicím," uzavírá s úsměvem Tvrdá. 

Čtěte více:

Autoři | Foto ABSENT 90'S

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.