čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

KULTURA V OLOMOUCI: Jedinečná prohlídka Arcidiecézního muzea nebo netradiční výlet

Čas neúprosně letí a letní prázdniny se pomalu přehupují do své druhé poloviny. Co v oblasti kulturního vyžití nabídnou poslední červencové a první srpnové dny? Tak třeba zajímavý výlet, který spojí jízdu na koloběžce se sjížděním Moravy na kánoi, Třicetiletou válku na Sovinci nebo unikátní prohlídku Arcidiecézního muzea.

Sobota 29.7.

Koloběžkové sjíždění Moravy = 9:00 (RideOn, Olomouc)

Názvem akce se nenechte zmást. Na koloběžce opravdu sjet řeku nelze, ale pokud jste fanoušky koloběhu či cyklistiky a vodáctví zároveň, tak je tento jedinečný výlet stvořený přímo pro vás. Sraz je v 9:00 u koloběžkové prodejny RideOn v centru Olomouce, odkud vyrazíte na kole či koloběžce do Litovle. Tam se pak přesunete do koryta řeky Moravy a kánoí se dostanete zpět do Olomouce, přičemž přepravu věcí budete mít zajištěnou. 

Neděle 30.7.

Za čest a krále = 10:00 (hrad Sovinec)

O víkendu se na Sovinci koná jedna z mnoha historických akcí. Jak v sobotu, tak v neděli se hrad přesune časem zpět do 17. století, konkrétněji do temných dob Třicetileté války. 22. ročník akce nabídne strhující bitvu o hrad, šermířskou show a pohádku, komedii Den v katovně, mnoho dalších vystoupení nebo přelety dravých ptáků. 

Pondělí 31.7.

Letní škola flamenca = 17:30 (Studio Paloma, Olomouc)

Pokud vás láká flamenco, čili vášnivý tanec, který vznikl ve sluncem rozpálené Andalusii, a nemáte moc příležitostí, při kterých byste se odhodlali k prvním krokům, tak pětidenní letní škola tohoto tance je pro vás ideální příležitostí. Naučíte se s kastaněty a samozřejmě samotnou techniku flamenca. Vůbec nezálěží na tom, jestli jste začátečníci nebo pokročilí, muži nebo ženy, nebo zda je vám dvacet či padesát. 

Úterý 1.8.

Musica Florea = 19:00 (Kaple Božího těla, Olomouc)

Když se o víkendu na Sovinci vrátíte o téměř 400 let zpět, tak v úterý se - aspoň audiálně - přesunete po časové ose ještě více zpět do období raného středověku, ale zároveň pak zase dopředu do dob baroka. Soubor Musica Florea, který vystupuje od roku 1992, vám pod vedením Marka Štryncla představí umění improvizace. 

Středa 2.8.

Sklepem, sálem, podkrovím = 18:00 (Muzeum moderního umění, Olomouc)

Olomouc má hned několik kulturních "srdcí" a jedním z nich je nepochybně i areál Arcidiecézního muzea. Nyní je pro zájemce připravná speciální devadesátiminutová komentovaná prohlídka, během které "prošmejdíte" prakticky všechny prostory muzea. 

Pátek 4.8.

Teorie velkého třesku 9. série = 18:00 (Kino Metropol)

Kdo by neznal partičku kolem svérázných fyziků Sheldona, Leonarda a krásné Penny. Seriál, který vstoupil na televizní obrazovky již v roce 2007, se letos v září dočká své jedenácté série. Pokud jste fanoušky Teorie velkého třesku, tak můžete zavítat do Metropolu, kde poběží maraton 9. série.

Čtěte více:

Autoři | Foto fb události Koloběžkové sjíždění Moravy, www.akce.sovinec.cz, fb události Flamenco verano Olomouc, fb Musica Florea, www.muo.cz, www.csfd.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.