čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Studentský spolek Nabalkoně začíná v lednu hrát v Divadle na Šantovce

Divadelní a filmový spolek působící pod Univerzitou Palackého v Olomouci odehraje v Divadle na Šantovce například pohádku Pocahontas, představení Láskabaret aneb Tohle neměl nikdo číst a také premiéru inscenace Jak je důležité míti Filipa.

Spolek Nabalkoně do této doby hrálo svá představení v Divadelním sále na Konviktu, nyní se však část představení odehraje také v Divadle na Šantovce. „Dne 28. ledna se můžete těšit na premiéru pohádky Pocahontas, 16. února odehrajeme představení Láskabaret aneb Tohle neměl nikdo číst a na 19. března máme naplánovanou premiéru inscenace Jak je důležité míti Filipa. Obě premiéry budou v režii Markéty Zborníkové,“ oznámila produkční spolku Nabalkoně Tereza Tvrdá. „Divadlo na Šantovce má za sebou velmi dobré období a daří se mu. Rozhodli jsme se, že bychom rádi, mimo hostující, většinou pražské divadelní soubory, poskytli zázemí a podpořili i regionální divadelní soubor. Tvorbu spolku Nabalkoně, který je z největší části tvořen studenty a absolventy, což je nám sympatické, sledujeme již delší dobu a libí se nám jeho osobité pojetí. Proto jsme se rozhodli poskytnout spolku Nabalkoně naše divadelní prostory, kde mohou téměř bez omezení zkoušet. Těší nás, že můžeme našim divákům touto spoluprací zpestřit nabízený program,“ uvedla Alena Schinerová, manažerka marketingu Divadla na Šantovce.

Inscenace Pocahontas je stará pověst o indiánské princezně, která zabránila bitvě mezi svým kmenem a britskými přistěhovalci. Divadlo Nabalkoně pojímá tento příběh pohádkově a dává důraz na téma přátelství mezi dětmi – Pocahontas a Johnem Smithem – z dvou odlišných světů.

Láskabaret aneb Tohle neměl nikdo číst patří do divadla poezie složené z autorských básní členů spolku Nabalkoně psaných v hořkosladkém období puberty. Kabaret o tom, že všichni hledáme lásku, ale život vždycky není lesklý a třpytivý, jak bychom si mohli přát. Ale za hustou mlhou chmur a deprese přeci jen svítí světýlko naděje.

Tahle sezona je pro nás i pro divadlo zkušební a pokud všechno půjde tak, jak má, setrváme tam i nadále,“ dodala Tereza.

Divadelní spolek Nabalkoně je v současné době největší divadelní a filmový spolek působící pod Univerzitou Palackého. Členové tohoto intermediálního celku jsou z největší části studenti a absolventi divadelních a filmových studií, muzikologie a výtvarné výchovy. Spolek funguje od roku 2012 a tvoří 1 - 2 inscenace ročně a to pod vedením Markéty Zborníkové, absolventky Divadelní fakulty AMU v Praze a magisterského studia v Olomouci. Od roku 2016 se Nabalkoně zaměřuje i na filmovou a hudební tvorbu. Poetika Nabalkoně tkví v reflexivních výpovědích o současném světě pomocí absurdity, aktualizací, ironie a doslovného humoru.

Více informací o Nabalkoně zde

Autoři | Foto Nabalkoně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.