středa 24. dubna 2024 Jiří

Pevnost poznání prochází rekonstrukcí, od soboty ji můžete navštívit za snížené vstupné

Interaktivní muzeum Univerzity Palackého v Olomouci je až do poloviny ledna uzavřeno. V muzeu sídlícím v bývalém dělostřeleckém skladu z 19. století se opravují podlahy a chystají nové exponáty. Proměnou projde především expozice Světlo a tma, za planetáriem vniká nová sekce věnovaná astronomii. Novinky se chystají i v dalších expozicích, řekli zástupci univerzity. Návštěvníkům se pevnost znovu částečně otevře 13. ledna, do konce měsíce budou však zpřístupněny pouze dvě expozice, vstupné proto bude sníženo.

V nově budované sekci zaměřené na astronomii si podle zástupců muzea návštěvníci lépe představí, jaké vzdálenosti oddělují jednotlivé planety nebo jak postupoval výzkum sluneční soustavy. „Všechno se bude odehrávat v prostoru kolem planetária. Připravujeme jiný systém promítání, který doplníme vylepšenými animačními programy," uvedl koordinátor expozice Světlo a tma Roman Chvátal. V novém prostoru se chystají také výukové programy zaměřené na astronomii, o které je mezi mateřskými a základními školami velký zájem.

Členové pevnostního týmu připravují zajímavé novinky i v jiných expozicích, uvedli zástupci muzea. V pevnosti také pracují řemeslníci, kteří na některých místech mění podlahy.

Pevnost poznání loni navštívilo 84.000 platících návštěvníků, podle zástupců muzea jich však bylo podstatně více. Do tohoto čísla se nezapočítávají tisíce lidí, kteří zavítali na volně přístupné akce, jako je Veletrh vědy a výzkumu, Academia Film Olomouc nebo Noc vědců. „Odhaduji, že jsme v loňském roce poprvé atakovali hranici 100.000 návštěvníků," uvedl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek. Mimořádný zájem byl nejen o expozice a planetárium, ale i o další aktivity, mezi nimiž jsou přednášky vědců, školní výukové programy, Dětská univerzita, vědecké kroužky, příměstské tábory, kurzy pro seniory i tematické akce, doplnil Dostálek. Letos se chtějí zástupci muzea změřit na rozvoj programů pro základní školy, větší důraz chtějí klást také na představení aktuálních výzkumných a vědeckých výsledků Univerzity Palackého.

Interaktivní muzeum Pevnost poznání bylo otevřeno v dubnu 2015, jeho vybudování stálo přes 150 milionů korun. Pevnost poznání je vybavena více než 200 modely a přístroji včetně dutého modelu oční bulvy o průměru 1,5 metru či desetimetrové makety lidského mozku, do které se vejde až deset lidí. Muzeum se hned po svém otevření zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji.

Autoři | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.