pátek 26. dubna 2024 Oto

Noc kostelů v kraji otevře osmdesát kostelů a představí i zbořený kostel sv. Petra a Pavla v Olomouci

Stopy po již zbořeném kostele svatého Petra a Pavla v Olomouci, ale i jedinou původní vojenskou kapli v České republice v kasárnách generála Zahálky v Hranicích představí letošní Noc kostelů v Olomouckém kraji. Návštěvníkům církevních památek se otevře v kraji osm desítek kostelů, kaplí a modliteben, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Další objekty na území olomouckého arcidiecéze se otevřou také v sousedním Zlínském kraji.

„Do Noci kostelů, která letos připadá na 25. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem i pro ty, kdo by do něj jinak nepřišli, se v olomoucké arcidiecézi zapojí devět církví a očekává se, že otevřeno bude na 200 kostelů, kaplí a modliteben," uvedl mluvčí arcibiskupství.

Například na Olomoucku budou moci lidé nahlédnout do prostor 43 kostelů; jen Olomouci to bude 26 objektů. Noc kostelů připomene i neexistující farní kostel sv. Petra a Pavla zbořený v 18. století, jehož gotické základy našli archeologové při výzkumu během rekonstrukce budovy děkanátu Filozofické fakulty v Křížkovského ulici. Jeho půdorys je nyní vyznačen v nové dlažbě nádvoří děkanátu. „Chceme při ní prezentovat historii kostela i archeologický výzkum, a to formou panelů a fotografií, případně doprovodným komentářem," uvedla pracovnice Národního památkového ústavu Hana Dehnerová.

Na Přerovsku se do akce zapojí 22 kostelů a kaplí. V Hranicích bude návštěvníkům otevřena jediná původní vojenská kaple v ČR, kaple sv. Barbory v kasárnách generála Zahálky. „Otevřeli jsme ji veřejnosti už loni při ekumenické bohoslužbě v rámci oslav 99 let od vzniku republiky a zájem lidí byl obrovský. Proto jsme rádi, že ji můžeme lidem zpřístupnit také o Noci kostelů," uvedl vojenský kaplan v Hranicích Daniel Waclawek.

Zapojí se i objekty z ostatních částí Olomouckého kraje. Na Prostějovsku bude možné zavítat do 14 kostelů, kaplí či modliteben, na Šumpersku to bude sedm objektů. Zájemce kromě prohlídky čekají také koncerty, přednášky, výstavy či programy pro děti. Například v Rapotíně na Šumpersku si lidé budou sami moci vyzkoušet hru na varhany, nahlédnout do farní kroniky nebo prozkoumat bohoslužebné předměty.

Slavnostní zahájení Noci kostelů v olomoucké arcidiecézi se letos uskuteční v 17:30 v dominikánském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Olomouci ve Slovenské ulici.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons

Štítky kultura, památky, Noc kostelů, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.