čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Přerovské kino Hvězda dostane novou střechu za 15 milionů korun

Jediné přerovské kino Hvězda dostane v příštích dnech novou vzduchotechniku, která zajistí kvalitní větrání sálu – a v zimě prostor vytopí teplým vzduchem. Kromě toho se na první prázdninové radě shodli radní na tom, že je potřeba zrekonstruovat a zateplit střechu budovy, která je ve špatném stavu. Její oprava přijde asi na 15 milionů korun.

„Kino Hvězda promítá nepřetržitě od Vánoc roku 1975. Třiačtyřicet let stará stavba už není v ideálním stavu a potřebuje opravit - rozhodli jsme proto, že ještě letos bude vypracována projektová dokumentace na rekonstrukci ploché střechy,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Střecha kina je původní, jen v roce 2000 dostala tepelnou izolaci z minerálních vláken, od té doby se ale do této části budovy neinvestovalo. „Máme už v ruce odborný posudek, z něhož jasně vyplývá, že střecha vykazuje konstrukční vady a rizikové detaily, neplní dostatečně hydroizolační funkci – a problémem je i netěsnost, která může za to, že do objektu přes střechu zatéká. Oprava je proto nutná,“ připomněla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.  Plánovaná rekonstrukce střechy ale dříve než v příštím roce nezačne, zatímco nová vzduchotechnika je už ve výhledu - začne se budovat začátkem srpna a přijde na 2 miliony korun.

Kino Hvězda, které stojí přímo naproti nákupní galerie, patří k často navštěvovaným kulturním stánkům Přerova. Podle posledních statistik tam přišlo v prvním pololetí letošního roku 18 tisíc diváků. Z celkem 191 českých kin, mezi nimiž jsou také multiplexy, je kino Hvězda - co se návštěvnosti týká - na 71. místě. Mezi jednosálovými kiny patří přerovskému kinu 29. pozice z celkem 142. 

Do úpravy kina Hvězda město Přerov v posledních letech investovalo nemalé částky. Do digitalizace putovaly před devíti lety 4 miliony korun, dalších 3 a půl milionu stálo pořízení nových podlah a sedaček. Vedoucí kina Hvězda Svatava Měrková ještě připomíná další neduhy, které je do budoucna třeba řešit. „Objekt není možné v zimním období dobře vytopit, protože dveře a výlohy netěsní, pod dveřmi jsou mezery, jimiž profukuje - a za vydatného deště nám prší výlohami dovnitř. Nejpozději v příštím roce je navíc zapotřebí redigitalizovat kino, protože garantovaná desetiletá životnost projektoru je v závěru své lhůty,“ nastínila vedoucí Měrková. 

Kino Hvězda je v majetku města Přerova a provozují jej Kulturní a informační služby města Přerova. Od devadesátých let minulého století je to jediné přerovské kino – předtím se tu promítalo ještě v kinech Oko a Panorama.

Zdroj prerov.eu

Štítky kino, Hvězda, Přerov, oprava, střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.