čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Skupina Cimballica míří do Reduty

Poprvé v historii míří skupina Cimballica do hanácké metropole. Přijďte si do olomoucké Reduty vychutnat 24.března v 19,00 hod impozantní skloubení vážné hudby, folkloru a filmové hudby.

Vstupenky na toto představení je možné zakoupit v předprodeji v informačním centru v podloubí olomoucké radnice nebo online.

► Více o akci: www.kulturnimorava.cz/akce/cimballica-olomouc
► Další akce: www.kulturnimorava.cz/akce
► Předprodej vstupenek: bit.ly/cimballica-olomouc-vstupenky

CIMBALLICA

Hudební seskupení Cimballica bylo založeno v roce 2010 houslistou Filipem Prechtlem, kdy oslovil pětici hudebníků z Brna. Filip Prechtl je vedoucím kapely a také autorem všech aranží. Jeho hlavním záměrem bylo spojit žánr populární a filmové hudby a takto pro posluchače vytvořit nový hudební zážitek, který nadchne a pobaví. Cimballica přináší originální díla, odvážné aranže, neobvyklé hudební kombinace, nový image a netradiční pojetí vážné hudby, folkloru a filmové hudby. I obsazení tělesa je lehce nadstandartní a spíše připomíná malý orchestr. Klasické uspořádání cimbálové muziky je dále rozšířeno o violoncello.

Repertoár kapely je velice obsáhlý a Cimballica se rozhodně nebrání ani čistě folklorním melodiím, které byly hlavním repertoárem v době jejího vzniku. Nicméně posluchači se mohou především těšit na melodie ovlivněné filmovými skladateli Hansem Zimmerem, Jamesem Hornerem, Ennio Morriconem nebo kapelou Metallica a finskou cellovou formací Apocalyptica. Dále má Cimballica v repertoáru System Of A Down, Sting, Leonard Cohen, Bryan Adams a mnoho dalších…

Od doby vzniku podnikla Cimballica několik zahraničních koncertů, za zmínku zejména stojí vystoupení na prestižním festivalu vážné hudby v Grazu v roce 2011. Skupina měla též několik vystoupení v zahraničí, mimo jiné ve Velké Británii a pravidelně vystupovala ve Vídni, kde navázala úzkou spolupráci s vídeňskou radnicí a takto usiluje o propagaci české hudby v Rakousku. V neposlední řadě také stojí za zmínku účast v polské televizní soutěži Polsko má talent v roce 2011.

V roce 2012 se Cimballica zúčastnila televizní soutěže Česko Slovensko má talent, kde se s velkým úspěchem probojovala do Velkého třesku.

V roce 2013 Cimballica vystupovala na mnoha festivalech jako Slavnosti města Mikulova, Litovelské slavnosti, kde na pódiu vystřídala kapelu Argema a Petra Nagy, a dělala předskokana Skupině Kryštof, Walda Gang a dalším…

Dále Cimballica absolvovala mnoho koncertů po České Republice: Třešť, Drnovice, koncert pro prezidenta Václava a Lívii Klausovou, koncert na zámku ve Vlašimi, koncertní turné v Chorvatsku, Vánoční trhy - výstaviště Brno 2013 a další…

Současná sestava skupiny Cimballica je následující:

Filip Prechtl - housle
Linda Finsterlová - housle
Alena Řeháková - housle
Jaroslav Vlasák - viola
Alena Tokarová - violoncello
Barbora Jagošová - cimbál
Miroslav Tomeček - kontrabas
Marek Osička - Kontrabas

Více info na:

https://www.facebook.com/events/335381909998585

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.