pátek 26. dubna 2024 Oto

VIDEO: Hasiči evakuovali šedesát dětí z táborů, které vytopila voda

Silná bouřka s krupobitím se odpoledne přehnala přes velkou část Olomouckého kraje. Hasiči v několika obcích čerpají vodu z přívalových dešťů, odstraňují popadané stromy či opravují větrem poškozené střechy. V Bohuslavicích na Prostějovsku, kam hasiči kvůli bouřce odpoledne evakuovali šest desítek dětí z okolních táborů, v podvečer přetekl místní rybník.

Autobus hasičů děti z obecního úřadu v Bohuslavicích převáží zpět domů do Šternberka na Olomoucku. „Děti jsou v pořádku," řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Podle hasičů jde o šedesát dětí a pět vedoucích.

Nejsložitější situace je po silné bouřce podle Hošáka na Prostějovsku a Olomoucku. „Na několika místech voda opět zaplavovala rodinné domky a padají stromy," uvedl Hošák, podle kterého hasiči evidují 250 událostí.

V Laškově na Prostějovsku silný vítr odpoledne poškodil střechu domu. Ve Vilémově a Úsově na Olomoucku hasiči čerpají vodu. „Ve Vilémově evidujeme několik rozbitých střeh od krup," podotkl Hošák.

Čerpadla byla nasazena i v Olomouci či Klenovicích na Hané na Prostějovsku. V Horním Štěpánově na Prostějovsku odstraňují hasiči spadlý strom. Stromy popadaly také v Olomouci, Prostějově či nedalekém Ptení, kde zatarasily železniční trať. „V obci Březsko na Prostějovsku přetekla hráz rybníku," uvedl Hošák.

FOTO: V Bohuňovicích zapálil blesk střechu a fasádu domu

V Lošticích na Šumpersku vítr utrhl plechovou střechu na rodinném domu. Poškozeno je několik dalších střech. "V Bohuňovicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu na rodinném domku, naštěstí nedošlo k většímu rozšíření," dodal Hošák. Hasiči zasahovali také u hořící střechy v Olomouci.

Kvůli silným bouřkám bylo v Česku kolem 17:00 bez proudu přibližně 66.000 odběratelů. Nejhorší situace je podle energetiků na Přerovsku a Olomoucku.

FOTO/VIDEO: Olomouc a okolí zasáhly silné bouřky s kroupami

Silnou bouřku odpoledne doprovázelo nebývale intenzivní krupobití. Některé kroupy byly větší než padesátikorunová mince. Například v Olomouci se lidé před přívalem krup ukrývali ve vchodech domů či obchodech. Ulice po chvíli pokryla bílá vrstva krup. Řidiči zaplnili přístřešky u čerpacích stanic, aby automobily uchránili před silnými nárazy krup.

beh sd

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, počasí, hasiči, energie, bouřky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.