čtvrtek 28. března 2024 Soňa

MHD v Olomouci bude pro seniory nad 65 let zdarma. Změna začne platit od 1. července

Senioři nad 65 let se mohou těšit na bezplatnou přepravu olomouckými autobusy a tramvajemi. Změna začne platit od 1. července 2019.

,,Úpravou tarifní politiky MHD naplňujeme naši vizi veřejné dostupné dopravy ve městě. Bezplatnou MHD pro seniory od 65 let zavádíme jako úplnou novinku. Chceme tím podpořit využívání hromadné dopravy,“ uvedl k rozhodnutí primátor Mirek Žbánek. Jedinou podmínku pro cestování v MHD zdarma bude dosažení věku 65 let. K prokázání věku bude seniorům stačit osobní doklad.

Zavedení bezplatné přepravy pro cestující nad 65 let musí předcházet nové nařízení o stanovení maximálních cen jízdného MHD na území Olomouce s platností od 1. července 2019 a zapracování nově zavedené přepravy s koordinátorem IDSOK do Tarifu IDSOK s platností od stejného data.

Zvýhodněné MHD už teď mají senioři nad 70 let a k celoročnímu cestování v zóně 71 jim stačí dvacetikorunový kupon. Zcela zdarma jezdí děti do šesti let a dárci krve cestují za 300 korun ročně. Senioři nad 65 let do teď využívali slevu padesát procent z běžné ceny jízdného. 

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Štítky MHD, doprava, senior, zdarma, jízdné

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.