pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Čtyřicet hektarů úrodné půdy u Hněvotína má být zastavěno halami. Obec je připravena bránit se soudní cestou

Krajské zastupitelstvo schválilo aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňuje zábor čtyř desítek hektarů úrodné půdy u Hněvotína u Olomouce pro stavbu biomedicínského centra a provoz různých služeb s přidanou hodnotou. S projektem ale nesouhlasí vedení Hnětovína, protože záměr počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství vesnice. Obec je podle starosty Jaroslava Dvořáka připravena se záboru zemědělské půdy případně bránit soudní cestou.

Schválenou aktualizaci zásad územního rozvoje bude muset Hněvotín zapracovat do svého územního plánu. Starosta Dvořák dnes zastupitelům řekl, že pokud bude plocha zastavěna, budou velké průmyslové haly stát pouhých 200 metrů od prvních rodinných domů.

K vybudování biomedicínského centra se podle Mladé fronty Dnes před lety v memorandu přihlásily Univerzita Palackého, Fakultní nemocnice Olomouc, agentura CzechInvest, klastr MedChemBio a developerská společnost Gemo. Zastupitel Petr Daněk (ProOlomouc) dnes přečetl dopis rektora UP Jaroslava Millera, který na jeho dotaz odpověděl, že UP se na přípravě projektu nepodílí a ani to neplánuje učinit.

Starosta Hněvotína tvrdí, že haly vysoké až 15 metrů obyvatelům znemožní výhled do okolí a znehodnotí vesnický ráz obce. Vedení Hněvotína se obává také toho, že zastavění takto velké plochy by ohrozilo zdroje pitné vody v obci, neboť z tohoto území proudí spodní voda do vesnice a zásobuje místní studny.

Úředníci ale zastupitelům doporučili námitky zamítnout, jelikož krajský úřad je vázán loňskou dohodou ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva životního prostředí ohledně této strategické plochy, která připouští zábor až 44 hektarů půdy.

Opoziční zastupitel a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (Koalice pro Olomoucký kraj) zastupitele upozornil na to, že zákon dovoluje úředně přeměnit kvalitní půdu na průmyslovou oblast pouze za podmínky, že veřejný zájem výrazně převažuje nad ochranou zemědělského půdního fondu. Jeho návrh, aby aktualizace zásad územního rozvoje byla ještě přepracována, ale nebyl schválen.


VIDEO: Marian Jurečka se bije za úrodnou půdu u Hněvotína. Pokud se na ní bude stavět, je to vrchol nezodpovědnosti, říká

Marian Jurečka, bývalý ministr zemědělství, ostře kritizuje záměr vyjmout pozemky s kvalitní zemědělskou půdou u Hněvotína z úzermního plánu a přeměnit je na půdu pro průmyslové využití. „Kolem Olomouce jsou jiná, vhodnější místa, která se mohou...

K záměru u Hněvotína ministerstvo životního prostředí podle Jurečky v minulosti dvakrát zaujalo negativní stanovisko. „Veřejný zájem nevidím, vidím tu zájem vyjít vstříc několika investorům," podotkl Jurečka, podle kterého by investoři mohli využít jiné volné plochy v Olomouckém kraji a nezabírat kvalitní půdu.

Odmítavé stanovisko k záboru půdy už dříve zaujalo hněvotínské zastupitelstvo. Kraj chce spolu s obcí připravit územní studii, která podrobně definuje parametry budoucího využití plochy. Hněvotín je podle Dvořáka připraven se záboru zemědělské půdy bránit soudní cestou. „Pokud to (výhrady obce) budete ignorovat, budeme hledat další prostředky," řekl krajským zastupitelům Dvořák.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky ČR, správa, reality, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.