úterý 7. května 2024 Stanislav

Olomoucké hnutí ANO povede do krajských voleb stávající hejtman Okleštěk

Lídrem hnutí ANO v letošních krajských volbách v Olomouckém kraji by měl být nynější hejtman, poslanec a krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk. Kandidátku pro Olomoucký kraj dnes v Přerově schválil krajský volební sněm ANO. S připravenou kandidátkou ještě musí vyslovit souhlas celostátní výbor ANO.

„Kandidátku máme postavenou. Je to zatím doporučení, projednávat ji budeme ještě na celostátním výboru. A ten teprve schválí tyto kandidátky,“ řekl dnes ČTK Okleštěk po jednání volebního sněmu v Přerově. Druhé místo na kandidátce ANO pro Olomoucký kraj připadlo právničce Miroslavě Ferancové a třetí místo obsadil místostarosta Hranic na Přerovsku Daniel Vitonský.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a ODS. Okleštěk stanul v čele Olomouckého kraje v únoru 2017, kdy nahradil odvolaného hejtmana a tehdejšího spolustraníka Otu Koštu. Lídrem ANO při krajských volbách v roce 2016 byl Košta.

Jedničku pro krajské volby v Olomouckém kraji si už zvolila také ODS, bude jím hejtmanův náměstek Dalibor Horák. ČSSD bude schvalovat kandidátku na krajské konferenci v závěru března v Olomouci. Lidovce, kteří jsou nyní v opozici, povede do krajských voleb předseda, poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Lidovci půjdou do krajských voleb v koalici se Stranou zelených, TOP 09 a hnutím ProOlomouc - domlouvá se společná kandidátka.

Lídrem KSČM bude člen krajského zastupitelstva a bývalý hejtmanův náměstek Michal Symerský. Hnutí Starostové a nezávislí vybralo do čela kandidátky ředitele Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Piráti chtějí první místo na kandidátce obsadit Zdeňkou Dvořákovou Kocourkovou.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj získala sedm mandátů. Šest zastupitelů má hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Štítky volby, politika, kraj, krajské volby, zastupitelstvo, hejtman, lídr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.