neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte plánovaný zábor orné půdy u Hněvotína? Zeptali jsme se kandidátů do voleb

Říjnové krajské volby se blíží a redakce Olomoucké Drbny se proto zeptala deseti zástupců politických stran a hnutí na tři otázky ohledně environmentální politiky v kraji. Druhá z nich se týká plánovaného záboru půdy u Hněvotína, vůči které se vzedmula vlna kritiky jak z obce Hněvotín, tak i z řad občanské iniciativy.  V obecné rovině, zábor orné půdy nehodnotí kladně ani experti „Naše krajina je relativně náchylná ke změně klimatu. Ať už se jedná o erozi půdy nebo utuženost půdy. Třetím faktorem, který tomu napomáhá, je právě nekoordinovaná zastavěnost půdy,” odpověděl v rozhovoru z února 2020 naší redakci Zdeněk Žalud, expert na klima, který působí v Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. 

„My samozřejmě nechceme mít haly na úrodné půdě, proto jsme podali žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě, který to řeší a měl by to vyřešit do konce září 2020,” vyjádřil se k aktuální situaci Jaroslav Dvořák, starosta obce Hněvotín. Zároveň přiznal, že o téma projevily zájem strany až nyní, když se blíží volby. „Při zasedání krajského zastupitelstva se nás zastal jenom pan Jurečka a pár nezávislých zastupitelů, ale s rozdílem jednoho hlasu byl zábor nakonec schválen,” doplnil Jaroslav Dvořák k současné politizaci tématu.

Otázka redakce položená kandidátům: Jak se stavíte k aktuálně schválenému záboru orné půdy u Hněvotína?

Odpovědi jsou seřazeny dle doručení do redakce, ať už písemnou či ústní formou. (pozn. red.)



Marian Jurečka (KDU-ČSL), ve volbách v koalici Spojenci (TOP 09, Strana Zelených, KDU-ČSL, ProOlomouc)

Já jsem proti tomu záměru začal aktivně vystupovat již před dvěma lety, využil jsme toho, že jsme se zúčastnil i veřejného projednávání tohoto záměru kde jsem k tomuto záboru uplatnil i připomínky. Bohužel, úředníci krajského úřadu na mé připomínky vůbec nereagovali. Na krajském zastupitelstvu jsem upozorňoval, že záměr nedává vůbec žádnou logiku, že je to opravdu lobbistický záměr. Bohužel, naše hlasy nestačily, abychom tomu zabránily, takže byl zábor schválen. Já jsem ochoten udělat maximum kroků proto, aby se tato zóna nerealizovala, včetně toho, že jsem navrhl další zpřísnění zákona o ochraně zemědělského  půdního fondu, a věřím tomu, že poslanecká sněmovna toto zpřísnění schválí. Už nyní je návrh schválen všemi hlasy zemědělského výboru. Takže mým záměrem je, abychom bránili tu nejlepší půdu více než doposud. Od začátku považuju takto rozsáhlý zábor zemědělské půdy za nesmyslný. Je to prostě vítězství lobismu. 
 

Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra)

Zemědělská půda je národní bohatství, nikoliv spekulativní kapitál, a proto je třeba zvýšit její ochranu a velmi citlivě urbanizovat krajinu.  Megalomanská zástavba nejbonitnější orné půdy ve prospěch skladových kapacit či průmyslových parků je zločinem, který se negativně projeví v příštích generacích. Občané Hněvotína si to uvědomují, sepisují petice proti nesmyslné výstavbě, vysvětlují politikům krátkodobé i dlouhodobé důsledky takových nevratných kroků, ale arogance úřadů vůči občanům je v tomto případě nekonečná. Jedním ze stěžejních bodů naší politiky je vrátit či přiblížit rozhodování lidem, kteří mají právo hájit své zájmy!
 

Pavel Jelínek (SPD)

Zábory kvalitní zemědělské půdy se musí minimalizovat. Věřím, že tento schválený zábor, jak se zmiňujete v otázce, byl posouzen všemi kompetentními odborníky s naprostou pečlivostí. Již při vzniku průmyslové zóny v této oblasti musela být posouzena všechny negativa a pozitiva, jinak by přece dotčené instituce a obce nemohly s jejím vznikem souhlasit. Je nutné nekompromisně trvat na podmínkách, které jsou pro vznik této zóny stanoveny a v dalším průmyslovém rozvoji regionu se orientovat na proměnu brownfieldů bez nároků na zábor zemědělské půdy.
 

Ludvík Šulda (KSČM) 

KSČM vždy odmítala zábory kvalitní zemědělské půdy pro účely výstavby hal, montoven a další staveb, které mohu být umístěny jinde např. v brownfieldech. Z toho plyne i záporné stanovisko KSČM ke schválenému návrhu aktualizace zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, kde část nejúrodnější černozemě u Hněvotína byla vyčleněna pro budoucí výstavbu biomedicínského centra. Naší snahou bude v nově zvoleném zastupitelstvu znovu tuto otázku otevřít a přijaté usnesení revokovat tak, aby skutečně kvalitní zemědělská půda byla využívána jen a pouze k zemědělským účelům.
 

Dalibor Horák (ODS)

Jsme přesvědčeni, že zemědělský půdní fond si zaslouží nejvyšší možný stupeň ochrany. Stavební činnost na zemědělských pozemcích s vysokou bonitou půdy je přípustná jen výjimečně a v souladu s ustanoveními příslušných právních norem. Tyto výjimky jsou přípustné pouze v těch případech, které vycházejí z aktuálních potřeb rozvoje měst a obcí. Příkladem může být výstavba cyklostezek nebo jiných dopravních staveb, objektů pro vědu, výzkum a výrobu s vysokým společenským přínosem a přidanou hodnotou. Tvrzení, že by v Hněvotíně mohly v budoucnu vyrůst montovny nebo sklady, se nezakládají na pravdě. 
 

Martin Šmída (Piráti), ve volbách v koalici s hnutím Starostové

To pochopitelně zcela odmítáme. Půda je nenahraditelný zdroj a obzvlášť tady na Hané bývala vždy velmi kvalitní. V současnosti však dostává zabrat nadměrným používáním pesticidů, chemickým hnojením a pěstováním nevhodných plodin. Zalít ji betonem a asfaltem je pak pomyslná poslední kapka v její devastaci. Existuje v kraji pořád dost brownfieldů, které mohou případní investoři využít.


 

Ladislav Okleštěk (ANO 2011)

V první řadě mě mrzí, že se téma zpolitizovalo a kritiku živí zejména politici, kteří kandidují v letošních krajských volbách. Dokonce i samotná obec Hněvotín se odmítá zapojit do této hry a označuje celý ten humbuk za politikaření. O záboru rozhodlo demokratickým hlasováním krajské zastupitelstvo, ne nějaký zlý úřad. Předložila se řada relevantních argumentů k lepšímu pochopení celé záležitosti v souvislosti s případnou výstavbou biomedicínského centra v Hněvotíně. Například jeden z těchto argumentů je, že v žádném případě nemůže dojít ke stavbě obřích skladů a montovacích hal, jak tvrdí někteří odpůrci, neboť to schválená změna územního plánu prostě neumožňuje. Strategická plocha je navrhována pro umístění pouze a jedině významného celorepublikového záměru - Národního biomedicínského a biotechnologického parku. Je tedy určená pro záměry s vysokou přidanou hodnotou, pro vyspělé technologie, vědu a výzkum. Jedná se o vědecko-výzkumný záměr, který má navázat na výrazné úspěchy olomouckých vědců. Je škoda, že v rámci předvolební kampaně si tento projekt vzali někteří politici jako rukojmí a říkají veřejnosti zavádějící argumenty. Jako třeba ten s úrodnou půdou. Olomouc leží na nivě řeky Moravy a díky tomu je v širokém okolí kvalitní půda s vysokou bonitou takřka všude. Kdyby se zde nemělo nic stavět na úrodné půdě, město Olomouc by neexistovalo. Na závěr mně dovolte jednu predikci: po krajských volbách téma Hněvotína vyšumí. 
 

Bohuslav Coufal (Soukromníci), ve volbách v koalici s ODA

Každý soukromník, a soukromí zemědělci zvláště, Vám určitě sdělí, že jakákoliv půda je velmi důležitý zdroj. Pokud bych propojil svoji odpověď s předchozí otázkou, tak je to nejdůležitější trvale obnovitelný zdroj. Cena tohoto zdroje je nevyčíslitelná, protože se jedná o zdroj dlouhodobý. Považujeme za špatné, že předchozí politické reprezentace umožnili prodej cenné orné půdy do rukou spekulantů, kteří nemají k tomuto zdroji žádný dlouhodobý vztah. Bohužel se to stalo a politické prostředky nápravy (pokud nechceme sahat k pozemkovým reformám) jsou velmi omezené. Je však dobré, že si veřejnost uvědomuje cenu této půdy, tohoto zdroje a je ochotna investovat úsilí do její ochrany. Za koalici Strany soukromníků České republiky a Občanské demokratické aliance mohu slíbit, že u nás najdou vždy zastání.
 

Dušan Tejkal (Moravané)

Jak jsem se již vyjádřil v jiné prezentaci, tak schválený zábor orné půdy obecně (i u Hněvotína), je velký nesmysl a úmyslná devastace dědictví, které nám odkázali naši předci - rodiče, prarodiče atd. Je smutné, že k tomu vůbec došlo.


 

Jiří Zemánek (ČSSD), ve volbách v koalici Patrioti

Je potřeba říci, že tento zábor půdy byl schválen zastupitelstvem. Jedná se o závazný postup, závazný dokument, který už prošel schvalovacím procesem. Je třeba zdůraznit, že zábor bude v minimální míře. Nejedná se o obrovské plochy, jde skutečně pouze o klíčové nanotechnologické centrum, které by určitě mělo mít prorůstový, rozvojový potenciál. Je třeba říct, že o jakékoli další iniciativě a jakýchkoli dalších případných záborech je třeba velmi pečlivě komunikovat s občany, a pakliže se to doposud nestalo, tak to považujeme samozřejmě za pochybení, které se nesmí opakovat.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hnevotin.cz

Štítky politika, korida, Hněvotín, volby, půda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.