sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vystoupení z ANO vnímám po všech událostech jako správný krok, říká bývalý hejtman Košta

PR článek

Lékař Oto Košta byl před volbami do krajského zastupitelstva v roce 2017 tváří hnutí ANO v Olomouckém kraji. Nedlouho po jeho zvolení se ale pro něj začala situace v současně nejsilnějším politickém uskupení v zemi rychle měnit. Na konci února 2017 byl z funkce hejtmana Olomouckého kraje odvolán. Pro jeho odvolání bylo 35 zastupitelů, tedy o 7 více, než bylo potřeba. Následně byl zvolen i nový hejman. Podle očekávání se jím stal Ladislav Okleštěk, který získal o jeden zastupitelský hlas více, než je hranice pro zvolení. Oto Košta, který poté z hnutí ANO vystoupil, nyní vzpomíná na tyto události.

Jak s odstupem času více než tří let vnímáte svůj nucený odchod z pozice hejtmana?

Jako dopředu promyšlený tah Hnutí ANO, které potřebovalo pro získání voličů personu v regionu známou, jejíž obraz a charakteristika zaručuje značný volební potenciál. Signály jsem dostával hned od počátku roku 2016. Pokud přicházely z jiných politických uskupení, tak jsem je někdy vnímal i jako možnou snahu mě znejistit. Proto jsem někdy v období května a června položil Jaroslavu Faltýnkovi, který byl gubernátorem, lenním pánem, šedou eminencí a kmotrem hnutí ANO na Hané, přímou otázku, jak je moje pozice lídra míněna. Na ni jsem dostal kategorické ujištění, že hnutí jednoznačně počítá s mojí osobou na funkci hejtmana. Další vývoj po volbách už je notoricky mediálně znám a já ho vnímám jako festival zákulisních jednání, podrazů, falše a lidské bídy. Pro mně osobně pak jako nevyužitou možnost dokázat manažerské schopnosti i na jiném poli než je medicína a oplatit tak obyvatelům Olomouckého kraje důvěru, kterou mně, nikoliv někomu jinému, svými hlasy projevili. Dle zkušených krajských zastupitelů byla i na mimice členů Hnutí ANO patrná nelibost už na úvodním zasedání nového zastupitelstva, kde jsem prohlásil, že pro mně není rozhodující a podstatná stranická příslušnost, náboženské vyznání či sexuální orientace, ale erudice, pracovní nasazení a výsledky práce.

Věříte, že šlo o cílený krok, který byl zástupci hnutí ANO plánován již od krajských voleb?

Dnes již s naprostou jistotou. Tehdy jsem mnohé z nich ještě neznal, ani jejich obrovská ega, touhu po moci a penězích a nekončící ješitnost. V konečném výsledku jsem v podstatě rád, že jsem z tohoto prostředí, byť nedobrovolně, musel odejít, což jsem byl schopen plně ocenit skutečně až po opadnutí emocí a zklamání z toho všeho, co jsem na postu hejtmana zažil a čeho jsem byl svědkem.


Král je mrtev, ať žije král. Košta byl odvolán, novým hejtmanem je Okleštěk

Den D nastal. Na krajském zastupitelstvu se dnes jedná o odvolání hejtmana Košty a případné volbě nového hejtmana. Horkým kandidátem na je Ladislav Okleštěk.


Několik měsíců po těchto událostech jste ze hnutí ANO vystoupil. Stále to vnímáte jako správný krok?

Naprosto jednoznačně a s postupem času, kdy se objevovaly různé negativní kauzy spojené s tímto hnutím jako na běžícím páse, stále více. Domnívám se dokonce, že bylo mojí chybou neuhájit si pozici nestraníka.

Jak hodnotíte následné hospodaření kraje v uplynulém volebním období?

Jedním slovem, protože zde není prostor rozebírat jednotlivé položky, jako tragické a katastrofální. Poslední třešničkou na pomyslném dortu pak bylo schválení půjčky půl miliardy korun (!!!) pro kraj na posledním zasedání krajského zastupitelstva, kdy opozice, vzhledem k daným počtům hlasů, pochopitelně neměla ani tu nejmenší šanci toto rozhodnutí jakkoliv zvrátit. Patrně si vládnoucí koalice vzala vzor z hospodaření současné české vlády, kdy už je v podstatě úplně jedno, kolik si ještě půjčí, protože ji osud našich dětí, vnuků a pravnuků evidentně nezajímá a je jí zcela lhostejný!

Máte ambice se někdy do politiky vrátit?

Napadá mně sice už poněkud zprofanované úsloví: „Nikdy neříkej nikdy...“

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Oto Košty | Zdroj Zadavatel: MUDr. Jaromír Bertlík, Zpracovatel: Olomoucká Drbna

Štítky Oto Košta, hejtman, ano, Ladislav Okleštěk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.