úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

VOLBY 2020: Krajské a senátní volby začaly. Jak to vypadá v olomouckých volebních místnostech?

Úderem dnešní druhé hodiny odpolední se otevřely dveře volebních místností po celé republice. Krajské a senátní volby se konají dnes a zítra. V pátek jsou místnosti přístupné do 22:00. V sobotu můžou voliči odvolit v čase od 8:00 do 14:00.

Letošní volby jsou oproti jiným rozdílné. Přesto voličům nebrání nic v tom, aby šli volit, a to se podle předsedy volební komise potvrzuje. „Čekal jsem, že zájem bude menší. Zatím lidi chodí a mezi ně patří i mladí občané, což je super," řekl zhruba hodinu po začátku David Bačovský.

Lidé podle mě chodí stejně tak jako předchozí volby, myslí si členka komise

„Lidé podle mě chodí stejně tak jako předchozí volby. A všichni dodržují určená pravidla,“ potvrdila předsedova slova členka komise Dana. Lidé mají mít nasazenou roušku a měli by dodržovat rozestupy.

„Nebála jsem se. Vše je bez problémů. Rozdíl moc nevnímám, akorát si člověk všímá lidí kolem sebe a dává si pozor, aby nebyl blízko někoho jiného,“ sdělila své dojmy jedna ze starších voliček před volební místností na Základní škole Mozartova.

Během první hodiny nebyl na zmíněné škole žádný problém, že by někdo přišel bez roušky. „Kdyby náhodou někdo neměl roušku a nechtěl by si ji ani nasadit, tak právo volit má. Musíme ho nechat odvolit. Ale poté musíme kontaktovat městskou policii, která by to případně řešila,“ upřesnil předseda komise Bačovský.


Volby jsou zde. Lidé v Česku si budou vybírat krajské zastupitele a senátory

Mimopražští voliči si dnes v pátek odpoledne začnou vybírat své krajské zastupitele. Na třetině území státu, tentokrát včetně tří pražských obvodů, navíc budou moci rozhodnout i o svých senátorech. Volby jsou vnímány i jako největší průzkum...


Nic nám nebrání, abychom šli volit, říká starší volička

Chráněni jsou také členové volební komise. Každý z nich dostal na každý den jeden respirátor. „Je to celkem náročném v tom sedět, ale zvládnout se to dá,“ popsala členka komise.

Kdo chtěl, mohl si zažádat také o ochranné plexisklo. „Navíc u hlavního vchodu a u dveří do místnosti je dezinfekce. Dále máme před stolem na zemi nalepenou pásku, která by voliče měla držet v nějakém rozestupu od členů komise,“ prozradil Bačovský.

V pátek mohou občané České republiky volit do 22 hodin. V sobotu budou mít možnost od osmi hodin ráno do dvou hodin odpoledne. „Nic nám nebrání, abychom šli volit. Ať se lidé nebojí a dojdou rozhodnout o výsledku,“ vyzvala spoluobčany starší volička.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Tománek, Josef Prášek

Štítky volby, kraje, olomouc, mozartova, škola, čajkovského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.