sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V pondělí se v Olomouckém kraji podepíše koaliční smlouva

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS podepíší koaliční smlouvu příští týden v pondělí. Podle uzavřené dohody se olomouckým hejtmanem stane lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, prvním náměstkem Ivo Slavotínek (Spojenci) a druhým náměstkem Dalibor Horák (ODS). Koalice Pirátů a STAN obsadí v jedenáctičlenné krajské radě stejně jako Spojenci - Koalice pro Olomoucký čtyři křesla. Na ODS připadnou tři místa, sdělil v pátek Suchánek.

Ustavující zastupitelstvo, které zvolí nové vedení kraje, je svoláno na příští pátek.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje má nová koalice po říjnových volbách většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO zůstane s SPD v opozici. „Mám velkou radost, že jsme se s partnery dohodli na rozdělení jednotlivých gescí v radě. Oproti dosavadnímu složení krajské rady jsme se rozhodli šetřit a snížili jsme počet náměstků hejtmana z dosavadních sedmi na pouhé čtyři," uvedl Suchánek. Posty náměstků hejtmana mají podle dohody ještě zastávat Jan Šafařík (Spojenci) a Michal Zácha (ODS).

Ustavující krajské zastupitelstvo se má sejít příští týden v pátek. Kvůli epidemii covidu-19 jej však podle Suchánka budou provázet mimořádná bezpečnostní opatření. Nynější hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) i Suchánek jsou nakažení koronavirem, takže by se jednání neměli osobně zúčastnit. Část zastupitelů zůstane připojena pouze on-line.

ANO tentokrát bude v opozici

V krajských volbách v Olomouckém kraji získalo ANO 18 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí jsou Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, mají 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli. V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se letos do krajského zastupitelstva nedostala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj

Štítky volby, Olomoucký, kraj, koalice, politika, Piráti, STAN, Spojenci, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.