čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Zemřel europoslanec Miloslav Ransdorf

Podle informací Práva dnes odpoledne zemřel český europoslanec Miloslav Ransdorf. Toho hospitalizoval Institut klinické a experimentální medicíny v Praze. Podle všeho má být příčinou úmrtí mozková příhoda. Komunistickému europoslanci, který byl v posledních týdnech aktérem kauzy uložených milionů ve švýcarské bance, bylo 62 let.

Podle serveru ParlamentníListy.cz byl Ransdorf v bezvědomí. Byl diabetik a IKEM se specializuje právě na diabetologii či srdeční a cévní problémy. Server Novinky.cz uvedl, že podle dostupných informací byla příčinou úmrtí údajně mozková příhoda.

"KSČM ztrácí v Miloslavu Ransdorfovi dlouholetého politického intelektuála," uvedla strana. "KSČM, ale nejen KSČM, ale i celá levicová scéna ztratila s úmrtím Miloslava Ransdorfa výrazného intelektuála nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropu," řekl novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip.

"I když jsem s řadou názorů pana Ransdorfa nesouhlasil, respektoval jsem ho jako velmi vzdělaného člověka, jako politika s širokým rozhledem," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Byl to jeden z nebystřejších intelektuálů, kterého jsem poznal," uvedl prezident Miloš Zeman.

Pro Ransdorfovu stranickou kolegyni a europoslankyni Kateřinu Konečnou byla zpráva o úmrtí politika šokem. "Je mi to líto, protože přes všechny politické rozepře to byl kolega z Evropského parlamentu," uvedl lidovec Pavel Svoboda.

Ransdorf byl nejprve poslancem Federálního shromáždění, poté poslancem Sněmovny a od roku 2004 získal mandát v Evropském parlamentu. Členem komunistické strany byl od roku 1972. V Evropském parlamentu by ho měl nahradit bývalý europoslanec Jaromír Kohlíček.

Pozornost médií vzbudil Ransdorf loni v prosinci, kdy ho se třemi Slováky zadržela švýcarská policie v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf, který kvůli případu pozastavil členství v levicové frakci EP, odmítal, že se dopustil čehokoli nezákonného.

Ransdorfovo jméno se dříve objevovalo v souvislosti s jeho milionovými dluhy, byla na něj dokonce uvalena exekuce. Své závazky prý ale v roce 2013 splatil. Pozornost poutaly i jeho dopravní nehody.

Čtěte více:

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.