sobota 20. dubna 2024 Marcela

Pár tahů propiskou, a je to. Dnes dopoledne byla podepsána koaliční smlouva mezi ANO, ČSSD a ODS

Podpisem koaliční smlouvy dnes vyvrcholila jednání o podobě nového vedení Olomouckého kraje. Přímo v zasedací místnosti hejtmanství dohodu podepsali lídři všech tří stran a členové vyjednávacích týmů.

„Koaliční smlouvu jsme vypracovali poměrně rychle. V jiných regionech ještě tak daleko nepokročili. Rozhodně se ale nejedná o žádný krátkodobý projekt. Věřím, že intenzivní a korektní spolupráce, jejímž výsledkem tato dohoda je, bude pokračovat i dál a Olomouckému kraji přinese jen samá pozitiva,“ řekl Oto Košta (ANO), budoucí hejtman Olomouckého kraje.

„Jsem přesvědčen, že pokud budeme takto pracovat po celé následující čtyři roky, podaří se nám region posunout zase o něco dál,“ uvedl budoucí 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jiří Zemánek (ČSSD).

Pokud bude tato dohoda na ustavujícím zastupitelstvu schválena, začne práce. Práce, která přinese Olomouckému kraji další prospěch,“ sdělil budoucí 3. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák (ODS).

Rada Olomouckého kraje bude mít celkem jedenáct členů. Šest křesel obsadí hnutí ANO, tři ČSSD a dvě ODS.

Hejtmanem se stane Oto Košta, který bude mít ve své působnosti krizové řízení, sociální věci, vnější vztahy a cestovní ruch. Post prvního náměstka se správou financí a investic obsadí Jiří Zemánek. Druhým náměstkem se stane Jan Zahradníček, v jehož kompetenci bude doprava. Místo třetího náměstka patří Daliboru Horákovi, který zaštítí oblast zdravotnictví. V radě jako náměstek hejtmana zasedne také František Jura (sport, kultura a volný čas), Milan Klimeš (životní prostředí, zemědělství a majetek kraje), dále Ladislav Hynek (školství) a v pořadí sedmým náměstkem hejtmana je Pavel Šoltys. Ten se, stejně jako v minulém volebním období, bude zabývat oblastí regionálního rozvoje, územním plánováním, evropskými projekty a péčí o památky.

Radu Olomouckého kraje doplní ještě Ladislav Okleštěk, Petr Vrána a Ivo Mareš. Všichni tři jako neuvolnění radní.

Nejužší vedení regionu musí schválit nově zvolené pětapadesátičlenné zastupitelstvo. Zastupitelé poprvé zasednou 4. listopadu.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová | Zdroj kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.